StoryEditor
hrvatski premijer

Plenković iz Petrinje: "Ne može preko noći, L‘Acquila se obnavljala 14 godina"

Piše hina  /  29.12.2023., 11:29h

Na današnji dan, prije točno tri godine, Petrinju je pogodio snažan potres magnitude 6,2 po Richteru. Život je izgubilo sedam osoba, a materijalne štete su bile goleme.

Vlada je na Banovini. Predsjednik Vlade i resorni ministar graditeljstva Branko Bačić obilaze potresom pogođeno područje i šalju optimisitčne poruke.  U nazočnosti lokalnih čelnika, u Petrinji je održana i svečanost primopredaje ugovora vlasnicima stanova u sklopu višestambenih zgrada izgrađenih nakontog kobnog dana u prosincu.

Andreju Plenkoviću je jasno da obnova ide presporo. Nije propustio, nakon očekivanog izraza sućuti svima koji su ostali bez bliskih osoba, naglasiti kako Vlada radi sve u svojoj moći kako bi se proces ubrzao. Što god to značilo. "Izgradit ćemo još 36 ovakvih zgrada, od čega 20 u Sisku. Sve te zgrade, tih 36, bit će financirane sredstvima iz državnog proračuna", rekao je Plenković.

"Kombiniramo europska sredstva, nacionalna sredstva, Fond solidarnosti, Nacionalni plan obnove i otpornosti, programe za konkurentnost i koheziju te i druge međunarodne izvore financiranja kako bismo sve skupa angažirali 3,3 milijarde eura za proces obnove Zagreba i Banovine. Do sada su apsorbirane, utrošene 2,2 milijarde eura. To su ogromna sredstva koja su u protekle tri godine usmjerena na obnovu i revitalizaciju."

Plenković je izjavio je u petak u Petrinji, na primopredaji ugovora vlasnicima stanova u četiri nove višestambene zgrade, kako kvalitetna obnova koja će zgrade učiniti otpornijima na nove potrese nije moguća preko noći te istaknuo da se talijanski grad L‘Acquila obnavljao 14 godina.

‘‘Koncept visokih protupotresnih, suvremenih standarda konstrukcijskih obnova jest nešto sporiji i skuplji, ali je dugoročno sigurniji i isplativiji‘‘, rekao je Plenković. Potres koji je pogodio Banovinu 2020. godine bio je jedan o najvećih koji je pogodio Hrvatsku u zadnjih 100 godina, a šteta iznosi oko 5,5 milijardi eura, stoga nije bilo moguće očekivati da će ‘‘sve biti munjevito gotovo‘‘, rekao je predsjednik Vlade.

"L‘Acquila koja je po broju stanovnika kao cijela Banovina trajala je 14 godina, a Italija je zemlja članica G7, malo su ekonomski snažniji i veći od nas. Ako hoćemo sigurno, po propisu i dugoročno dobro, to ne može preko noći", rekao je Plenković podsjetivši na potres koji je 2009.godine pogodio grad u južnoj Italiji.

Javila se i gradonačelnica

Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes kazala je da je grad najveće gradilište u Hrvatskoj, a vizurom grada dominiraju kranovi i dizalice. Međutim, Petrinja i dalje treba građevinski sektor.

"Broj gradilišta bio bi puno veći kada bi se građevinci u većem opsegu odazivali na naše pozive. Apeliram na sve građevinske firme da se odazivaju na pozive Grada Petrinje, Sisačko moslavačko županije i Ministarstva graditeljstva", rekla je Komes.

Bačić smatra da su ispunili obećanja

Ako je premijer zadužen za generalnu sliku i priliku rada Vlade RH, onda je Branko Bačić u lošem položaju. Njegov je zadatak pokazati što se do sad učinilo po pitanju obnove. Bačić je  istaknuo je da se polako ulazi u fazu kada se vide nove vizure grada i cijele Sisačko-moslavačke županije.

"Miješaju nam se emocije koje su se miješale i prije tri godine kada nas je pogodio taj strašan potres. Prije svega osjećaj zajedništva, koji smo i tada, prije tri godine, zajedno dijelili, kada su hrvatska srca kucala zajedno za Banovinu. Miješa nam se i osjećaj ponosa jer smo u tom zajedništvu uspjeli ono što smo i obećavali" zaključio je ministar.

Dnevnik.ba

02. svibanj 2024 10:09