StoryEditor

Plenković ispao iz igre: Ovo su novi favoriti za čelnike europskih institucija

Piše D  /  02.07.2019., 05:07h

Trenutačno se provjerava mogućnost za prolaz novog paketa prema kojem bi predsjednica Komisije postala Njemica Ursula von der Leyen, predsjednik Europskog vijeća Belgijanac Charles Michel, visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Slovak Maroš Šefčovič ili Španjolac Josep Borrell, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Von der Leyen, njemačka ministrica obrane, dolazi iz redova Europske pučke stranke (EPP), belgijski premijer u odlasku Charles Michel je liberal, dok su Šefčovič i Borell socijaldemokrati.

Mandat predsjednika Europskog parlamenta bio bi podijeljen između Europske pučke stranke i socijaldemokrata. Prve dvije i pol godine predsjednik bi bio Nijemac Manfred Weber, a drugoj polovici Bugarin Sergej Stanišev.

Po tom prijedlogu mjesto predsjednice Europske središnje banke pripalo bi Francuskinji Christine Lagarde, koja dolazi iz francuske strance Republikanci koja je član EPP-a.

Spitzenkandidat socijaldemokrata Frans Timmermans dobio bi istu poziciju koju ima i danas, onu prvog potpredsjednika Komisije.

Iza toga prijedloga navodno stoje Njemačka i Francuska.

Početak plenarne sjednice ovoga summita već je bio dvaput pomican. Zadnja informacija bila je da počinje u 14.00, ali čini se da neće početi ni u 15.00 sati.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 20:51