StoryEditor

Plenković: Institucije se trebaju baviti ratnim zločinima koji nisu procesuirani

Piše D  /  14.10.2018., 03:10h

Premijer je podsjetio da postoje četiri specijalizirana suda za ratne zločine a isto tako i državna odvjetništva.

"Brojni su procesi do sada već dovedeni do kraja, a neki još traju. Međutim, sigurno ima još ratnih zločina koji nisu ni do kraja istraženi niti procesuirani i smatram da je to zadaća kojom se te institucije trebaju baviti", izjavio je premijer Plenković na pitanje novinara kako komentira jučerašnji prosvjed u Vukovaru, čije je održavanje inicirao vukovarski gradonačelnik Ivan Penava (HDZ) zbog nezadovoljstva radom državnih institucija u procesuiranju ratnih zločina, prenosi Hina.

Na konstataciju novinara kako je percepcija u javnosti da procesuiranje ratnih zločina ide jako sporo i upitan zašto je to tako, Plenković je rekao kako misli da su ministar pravosuđa i predstavnici DORH-a više puta kazali koliko je u biti velik broj procesuiranih ratnih zločina u Hrvatskoj.

"I dobro je da kontinuirano izlaze s tim podatcima tako da realnost i percepcija u ovome, čini mi se, malo da je došlo do jedne diskrepancije, jer kao što znate procesuiranje ratnih zločina koji su počinjeni na teritoriju Hrvatske, a posebno onih koji su se zbili u Vukovaru i na Ovčari su se vodili pred hrvatskim sudovima i pred Haaškim sudom i pred specijaliziranim sudom za ratne zločine u Srbiji. Međutim, taj posao treba nastaviti", naglasio je predsjednik Vlade.

Upitan je li u subotu u Vukovaru bio i antivladin prosvjed jer su prosvjednici nosili i njegovu sliku, premijer Plenković je odgovorio: "Pa očito da je bilo i nekih koji su nastojali upravo poslati i takve poruke. Ono što je za mene bilo bitno, bitno je da čujemo svjedočenje žrtava, da vodimo računa o sudbinama onih koji su izgubili sve početkom Domovinskoga rata i da tu poruku primimo k znanju, a osobito da ju prime ona tijela koja trebaju procesuirati te ratne zločine".

A na pitanje hoće li biti sankcija za neke iz HDZ-a koji su bili na prosvjedu u Vukovaru, predsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je rekao: "Ne vidim, zašto".

Novinari su ga pitali i hoće li možda zbog ovog prosvjeda biti promjena u odnosima sa Srbijom, a premijer je odgovorio kako je "ta tema procesuiranja ratnih zločina kontinuirani dio dijaloga i dio između ostaloga i politike koju Srbija treba ispuniti u okviru Poglavlja 23 kroz pregovore" s EU.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 05:01