StoryEditor
hrvatski premijer

Plenković: Inicijativa EP-a o prekidu pregovora sa Srbijom "logična"

Piše hina  /  29.09.2022., 19:56h

Hrvatski premijer Andrej Plenković u četvrtak je proglasio "logičnom" inicijativu Europskog parlamenta o pozivu na prekid pristupnih pregovora sa Srbijom dok ona ne uvede sankcije Rusiji, ponovivši da se u trenutnim okolnostima ne može “sjediti na dvije stolice”.

Radio Slobodna Europa u srijedu je objavio uvid u dokument Europskog parlamenta kojim će se od Europske unije zatražiti da obustavi pregovore sa Srbijom dok ona ne uvede sankcije Rusiji.

Zastupnici bi na vanjskopolitičkom odboru EP-a o tome trebali raspravljati sredinom idućeg mjeseca, a konačno glasanje očekuje se u studenom. 

Plenković je u četvrtak, na konferenciji za medije uz povjerenicu Europske komisije za koheziju i reforme Elisu Ferreiru, rekao kako je EP „pokrenuo logičnu inicijativu”. 

„U ovakvoj globalnoj krizi, u kojoj se točno i jasno razaznaje dobro od zla, ne može se sjediti na dvije stolice”, kazao je premijer. 

Plenković je ponovio da se „ne može imati aspiracije postati članica EU-a i dijeliti vrijednosti”, a da se „istodobno jasno ne stane iza paketa sankcija” protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu, u okolnostima „lažnih, orkestriranih” referenduma i najave aneksije ukrajinskog teritorija. 

Srbija je uz Bjelorusiju, pomagača Rusiji u napadu na Ukrajinu, ostala jedina europska država koja nije uvela sankcije Rusiji, čak i nakon što su to učinili nekoć tradicionalni saveznici Moskve poput Kazahstana. 

Ministar vanjskih poslova Srbije Nikola Selaković prošli je petak pak u New Yorku s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom potpisao sporazum o „konzultacijama” dvaju ministarstava po pitanjima vanjske politike, nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio mobilizaciju ruskih građana za rat u Ukrajini te na dan početka referenduma o pridruživanju Rusiji okupiranih dijelova Ukrajine. 

Dnevnik.ba

25. rujan 2023 11:41