StoryEditor
albanski i hrvatski premijeri

Plenković i Rama pozvali na mjere protiv Srbije zbog nasilja na Kosovu

Piše hina  /  02.10.2023., 14:53h

Albanski premijer Edi Rama i hrvatski premijer Andrej Plenković snažno su osudili nasilje srpskih paravojnih postrojbi na sjeveru Kosova, kao i njihovu "heroizaciju" od strane Beograda, pozvavši na mjere EU i Zapada protiv Srbije zbog toga.

Tridesetak teško naoružanih pripadnika srpskih paravojnih postrojbi u nedjelju, 24. rujna u selu Banjska na sjeveru Kosova ubilo je kosovskog policajca. Kosovske snage sigurnosti su u borbi eliminirale tri srpska napadača, zbog čega je Beograd proglasio dan žalosti. 

"Imamo zločin, ubojstvo policijskog službenika te heroizaciju onih koji su ga počinili"

Rama, u službenom posjetu Zagrebu, na konferenciji u Banskim dvorima rekao je da je agresija paravojnih snaga jednako zabrinjavajuća kao reakcija Beograda. 

"Imamo zločin, ubojstvo policijskog službenika te imamo heroizaciju onih koji su ga počinili", rekao je albanski premijer naglasivši da to ne smije biti prihvatljivo u Europi koja gaji suprotne vrijednosti. 

Plenković je naglasio da ti potezi "ne mogu ostati bez odgovora" te da odluka Beograda o danu žalosti "gotovo da podrazumijeva identifikaciju s onim što se dogodilo". Naglasio je da će uslijediti istraga kako bi se u potpunosti utvrdilo što se dogodilo, nakon čega će posebni izaslanik EU za dijalog Prištine i Beograda donijeti prijedloge mjera. 

Plenković: Siguran sam da će doći do mjera

Europska komisija (EK) također može autonomno donijeti mjere, bez suglasnosti svih država članica, kao što je to prije nekoliko mjeseci učinila protiv Kosova. EK je zbog nepoštivanja zahtjeva EU protiv Prištine poduzela mjere obustavljanja rada u radnim tijelima u okviru sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te povukla pozive na sastanke na visokom nivou i suspendirala Kosovo iz svog programa od 7.5 milijardi eura. 

Hrvatski premijer naglasio je da je siguran da će do mjera doći, a Rama je pozvao da se one trebaju primijeniti "bez gubljenja vremena" jer odluka Beograda o danu žalosti ne ostavlja prostora za drugačije interpretacije. 

Dnevnik.ba

03. prosinac 2023 07:51