StoryEditor

Plenković i Krstičević u posjetu vojarni u Sinju i Zemuniku

Piše D  /  30.07.2021., 03:51h

Predsjednik Vlade Andrej Plenković zajedno s potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem te načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske generalom zbora Mirkom Šundovom bio je na svečanom otvorenju vojarne te je obišao prostor vojarne u kojoj će biti smješteno 250 pripadnika Inženjerijske bojne Gardijske mehanizirane brigade (GMBR) Hrvatske kopnene vojske Oružanih snaga RH, prenosi HRT.

"Kao što smo planirali i najavljivali, hrvatska vojska se vratila u viteški grad Sinj", rekao je Krstičević te dodao da se imenom vojarne odaje počast svim našim braniteljima iz sinjske krajine čuvajući sjećanje na Domovinski rat. 

"Oluja se izučava u američkim vojnim školama, ona je promijenila povijest zaslugom hrvatske vojske, njezina vodstva. Ničega danas ne bi bilo bez motiviranih ljudi u vojsci". 

"Napuštamo koncept putujuće vojske. U 21. stoljeću ne smijemo biti u šumama, nego hrvatska vojska mora biti uz hrvatski narod". 

Uređenjem vojarne, uz vježbalište, povećat će se kapaciteti za smještaj te provedbu obuke ročnika i pričuvnog sastava. 

Premijer Andrej Planković rekao je da je danas važan dan u ispunjavanju ciljeva programa vlade, osobito kada je riječ o približavanju vojske hrvatskom narodu. 

"Potrebno je vratiti vojsku u pojedine hrvatske gradove i u sigurnosnom, i tradicionalnom i gospodarskom smislu. Ova inicijativa, da se vojska opet vrati u Vukovar, Sinj, Varaždin i Ploče, hvalevrijedna je i korisna i pridonijet će boljem funkcioniranju i rasporedu Oružanih snaga unutar RH". 

U Sinju će biti smještena inženjerijska bojna gardijske mehanizirane brigade hrvatske kopnene vojske s ukupno 250 pripadnika.  

Premijer Plenković u pratnji ministra obrane Krstičevića i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH generala zbora Mirka Šundova posjetio je i 93. zrakoplovnu bazu HRZ-a i PZO-a u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku.

Susreo se s pripadnicima zračnih snaga Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH koje sudjeluju u gašenju požara.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 15:14