StoryEditor
posjet Ukrajini

Plenković: Hrvatska zna kako je biti žrtva vojne agresije i čvrsto stoji uz Ukrajinu

Piše hina  /  08.05.2022., 14:09h
Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da ga je u nedjelju ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski informirao o stanju u zemlji i posljedicama ruske invazije, stoji na Twitteru vlade.

"Predsjednik Zelenski informirao me o stanju u Ukrajini i posljedicama ruske invazije. Ukrajinski narod i vojnici pokazali su izniman otpor u obrani svojih obitelji, domova i zemlje", napisao je Plenković.

"Hrvatska zna kako je biti žrtva vojne agresije i čvrsto stoji uz Ukrajinu i podupire njezin europski put", dodao je.

Predsjednik vlade stigao je u nedjelju ujutro u Kijev kako bi se sastao s predsjednikom Volodimirom Zelenskim, premijerom Denisom Šmihalom i predsjednikom parlamenta Ruslanom Stefančukom, priopćeno je ranije iz Banskih dvora. 

"Uoči Dana Europe u posjetu sam Ukrajini koja je žrtva ruske agresije", napisao je Plenković.

Nakon sastanka sa predsjednikom parlamenta, Plenković je rekao da Hrvatska nastavlja "pružati političku, diplomatsku i svaku drugu podršku" te nastavlja s parlamentarnom suradnjom, "osobito glede europskog puta".

Hrvatski je premijer ranije rekao da se Zagreb zalaže da Ukrajina dobije poseban status u EU-u.

Tijekom dana šef hrvatske vlade trebao bi posjetiti Irpin i Buču, mjesta u blizini Kijeva koja su poprišta ratnih zločina.

U Kijevu je i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Premijer je prije invazije boravio u službenom posjetu Ukrajini u prosincu 2021., a sudjelovao je i na sastanku na vrhu Krimske platforme zajedno s liderima EU-a u kolovozu 2021.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 19:39