Article_Top_970x250

Plenković: Hrvatska žali zbog Sj. Makedonije i Albanije

"treba nastaviti inzistirati"

Plenković: Hrvatska žali zbog Sj. Makedonije i Albanije

lis 18, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: HRT

Uoči završetka sastanka na vrhu EU-a izjavu je dao hrvatski premijer Andrej Plenković. Izvijestio je o dogovoru o izlasku Velike Britanije iz EU-a i europskom proširenju.

-Irski premijer je zadovoljan modelom. On zadržava jedintveno tržište EU-a, a istodobno da Sjeverna Irska ostaje dio carinskog prostora Velike Britanije. Očekujemo nastavak pravnog procesa u Londonu. Što se tiče Bruxellesa proces bi trebao biti završen 31. listopada, kazao je Andrej Plenković.

- Što se tiče proširenja, jasno i glasno smo se zalagali za otvaranje pregovora i sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Zbog manjeg broja zemalja nije došlo do usvajanja zaključaka. Hrvatska žali zbog toga, mislimo da je ovo bio dobar trenutak. Treba nastaviti inzistirati. Moramo poslati poruku našim prijateljima u tim dvjema zemljama da nastave s reformama, a mi ćemo ih nastaviti snažno podržavati, rekao je.

Naglasio je kako sada sastanak u Zagrebu postaje još važniji. Događa se u trenuku kada moramo odrediti što moramo u idućem desetljeću i s kojom porukom idemo prema jugoistoku Europe, kazao je te dodao kako to područje nema druge budućnosti nego da bude dio EU-a.

Dnevnik.ba