StoryEditor

Plenković: Hrvatska u Europi nije statist, već akter

Piše D  /  22.11.2019., 08:11h

"Kongres EPP-a nije došao nikakvom rotacijom u Hrvatsku, već inicijativom HDZ-a. Mi smo predložili našim kolegama da bismo željeli biti domaćini baš u vrijeme 30. godišnjice stranke i u trenutku pred predsjedanje", rekao je Plenković u intervjuu za Dnevnik HRT-a i dodao da su pučani "prihvatili inicijativu jer poštuju i cijene Hrvatsku". 

"Mislim da su takvi događaji jako važni za našu javnost da ih ipak još malo više senzibiliziramo, da su dio te Europe i da tamo nismo statisti nego akteri", rekao je premijer, prenosi Hina.

Smatra da "dosta ljudi u Hrvatskoj nastoji banalizirati činjenicu da Hrvatska predsjeda idućih šest mjeseci Vijećem EU-a".

To je stvar koja jest rotirajuća, naglasio je premijer, ali i istaknuo činjenicu da će Hrvatsku dočekati "završnica sage o brexitu", pregovori o sedmogodišnjem proračunu EU-a i sastanak država jugoistočne Europe i šefova država EU-a u Zagrebu, 20 godina nakon samita 2000.

Uoči Božića bit će dovršen dio Nacionalne i sveučilišne knjižnice, središnjeg mjesta događanja za vrijeme hrvatskog predsjedanja, koji još nije do kraja uređen, najavio je premijer.

Rekao je da je Hrvatska dobila snažnu potporu za Schengen i da će se truditi da se što prije ispuni taj cilj, ali i naglasio da se to neće dogoditi za vrijeme hrvatskog predsjedanja.

"Nije uobičajeno da zemlja koja predsjeda riješi jedan od svojih najbitnijih političkih dosjea baš dok ima tu ulogu i kad se očekuje neka vrsta nepristranosti", rekao je Plenković. 

Europska pučka stranka, savez europskih stranaka desnog centra koji danas okuplja 84 stranke iz 43 države, održala je u srijedu i četvrtak kongres u Zagrebu na kojem je za novog predsjednika izabran dosadašnji čelnik Europskog vijeća Donald Tusk, nekadašnji poljski premijer.

Pučani su na kongresu dali podršku širenju EU-a na zapadni Balkan, a objavili su i rat populizmu.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 13:39