StoryEditor
hrvatski premijer

Plenković: "Hrvatska nije ponudila slanje vojnika u Ukrajinu"

Piše hina  /  27.02.2024., 13:13h

Hrvatska nije ponudila slanje svojih vojnika u Ukrajinu, kazao je hrvatski premijer Andrej Plenković u utorak, nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron poslije samita zapadnih saveznih Ukrajine u Parizu kazao kako “nije isključeno” slanje vojnika u Ukrajinu u budućnosti

Hrvatski je premijer podsjetio da su nedostajala četiri glasa u Hrvatskom saboru da se odobri sudjelovanje Hrvatske u misiji obučavanja ukrajinskih vojnika koja je bila “benignog karaktera”.

“Budući da nismo uspjeli ni tu simboliku, onda nismo niti nudili opciju o tome da hrvatski vojnici idu u Ukrajinu”, kazao je Plenković novinarima u NSK uoči šeste sjednice koordinacijskog odbora ministara vlada Hrvatske i Italije.

“To ne znači da mi ne nastavljamo vojno podržavati Ukrajinu. To radi hrvatska vlada cijelo vrijeme, to ćemo i nastaviti”, dodao je.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron kazao je u ponedjeljak nakon samita više od 20 lidera europskih zemalja te predstavnika drugih zapadnih saveznika Ukrajine kako se "ne može isključiti" slanje vojnika u Ukrajinu u budućnosti.

„Danas ne postoji konsenzus o službenom slanju kopnenih snaga, ali ništa se ne može isključiti“, kazao je Macron.

Samit u Parizu bio je “više informativno-konzultacijskog karaktera”, a svi prisutni su “spremni dalje pomagati Ukrajini”, istaknuo je Plenković.

Dnevnik.ba

23. lipanj 2024 20:35