StoryEditor
hrvatski premijer

Plenković: Hrvatska je tranzitna zemlja i neće uvoziti ukrajinsko žito

Piše hina  /  18.09.2023., 20:11h

Premijer Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da je Hrvatska isključivo tranzitna zemlja za ukrajinsko žito i da neće uvoziti jeftinije ukrajinske žitarice, nakon što su tri članice Europske unije odlučile produljiti embargo na uvoz hrane iz te ratom pogođene zemlje.

Plenković je rekao da je ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom i ukrajinskim ministrima jasno poručeno da su "stav i želja Hrvatske da bude tranzitna zemlja, a ne zemlja u koju će doći enormne količine jeftinijeg žita nego našeg iz Ukrajine pa da onda naši poljoprivrednici budu u problemu". 

Poljska, Mađarska i Slovačka odlučile su u petak uvesti jednostranu zabranu uvoza ukrajinskog žita i drugih proizvoda iz te zemlje, a Plenković je rekao da je "očito da su ove zemlje zabilježile da je dio tog žita bio plasiran na njihovo tržište". 

Na upit novinara hoće li Hrvatska ići u tom smjeru, Plenković je ponovio da hrvatske luke služe za tranzit ukrajinskog žita trećim zemljama. 

Visoki ukrajinski dužnosnici potvrdili su u rujnu da se ukrajinsko žito otprema preko hrvatskih luka na Dunavu i Jadranskom moru. Glavni ukrajinski izvozni pravac išao je preko njezinih crnomorskih luka, ali Kijev traži alternativu od ruske invazije u veljači prošle godine i odluke Moskve da se povuče iz crnomorskog sporazuma o žitaricama sredinom srpnja.

EU je odlučio pomoći Ukrajini uspostavom koridora solidarnosti. 

"Cijela ideja koridora solidarnosti je zamišljena na način da se ogromne količine ukrajinskog žita, unatoč brutalnoj ruskoj agresiji na Ukrajinu, uspiju izvesti iz Ukrajine", rekao je Plenković.

Dnevnik.ba

10. srpanj 2024 04:05