StoryEditor

Plenković Hrvatima u Muenchenu govorio o prednostima članstva u EU-u

Piše D  /  17.02.2019., 03:02h

- Zahvaljujući europskim fondovima Hrvatska može ostvariti projekte za koje sama nema novca, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković, govoreći o prednostima članstva u EU-u na susretu s Hrvatima u Muenchenu. Hrvatska je u EU ušla 2013., a u prvoj polovici 2020. prvi će put predsjedati Unijom. 

- Idući cilj je ulazak u Schengenski prostor i eurozonu, a velike prilike pružaju se u idućem europskom proračunu od 2021. do 2027. za gradnju cesta, zračnih luka, željeznice te ulaganja u ruralni razvoj i poljoprivredu, rekao je Plenković. Za sve to teško bi u tom iznosu našli sredstva u proračunu bez zaduživanja, a ovdje ih dobivamo bespovratno, rekao je premijer na sastanku u hrvatskom konzulatu. 

- I zato je ta dodana vrijednost našeg članstva u EU-u, što vi živite svaki dan i jako dobro znate koliko je to korisno, jedan od temeljnih ciljeva u godinama pred nama, istaknuo je Plenković, tri mjeseca uoči izbora za Europski parlament.
U Bavarskoj, južnoj njemačkoj saveznoj državi s 13 milijuna stanovnika, živi oko 100.000 Hrvata, uključujući 50.000 u glavnom gradu Muenchenu. Iz te države u Hrvatsku dolazi polovina svih njemačkih turista, kao i brojne investicije u hrvatsko gospodarstvo. 

Bavarska i Baden Wuerttemberg dvije su države s kojima Hrvatska održava dugogodišnje tijesne odnose. Zagreb će početkom svibnja posjetiti premijer Bavarske Markus Soeder.

Boravak u Muenchenu Plenković je završio na misi u crkvi sv.Mihovila na kojoj se okupio veliki broj Hrvata iz Hrvatske i BiH.

Jučer je Plenković sudjelovao u panelima o budućnosti Europe nakon Brexita te u onima o sigurnosti u istočnoj Europi. Održao je i nekoliko odvojenih sastanaka, među ostalim i s europskim povjerenikom Güntherom Öttingerom, bavarskim premijerom Söderom, kosovskim premijerom Haradinajem, te predsjednicima Crne Gore i Rumunjske Đukanovićem i Johanisom.

Inače, međunarodnu konferenciju o sigurnosti u Münchenu, na kojoj su se okupili deseci čelnika država i vlada iz cijelog svijeta, obilježila su razilaženja. Drugog dana jasno su do izražaja došla različita stajališta Njemačke i Sjedinjenih Država o ključnim svjetskim problemima. Njemačka kancelarka naglasila je da izolacionizam i nacionalizam ne vode nikamo i dala potporu gospodarskoj suradnji s Rusijom, što američki potpredsjednik nije primio baš najbolje. 

- Multilateralizam je težak, spor, složen. No, čvrsto vjerujem da je to bolje nego vjerovati da netko može sam riješiti probleme. Tko će pokupiti komadiće raspadajućeg svjetskog poretka? Pa samo mi, zajedno, naglasila je kancelarka Angela Merkel.

- Nećemo mirno stajati dok NATO-ovi saveznici kupuju oružje od naših protivnika. Ne možemo osigurati obranu Zapada ako oni ovise o Istoku, poručio je potpredsjednik SAD-a Mike Pence.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 16:20