StoryEditor
o izbornom zakonu

Plenković: Hrvati moraju biti legitimno zastupljeni, zanima me hoćete li se dogovoriti u 2021., Mostar je pozitivni primjer...

Piše desk  /  13.12.2021., 11:42h
Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković doputovao je u ponedjeljak u jutarnjim satima u službeni posjet BiH tijekom kojega će boraviti u Sarajevu i Mostaru, a svrha njegova posjeta je poslati poruku o cjelovitosti BiH i potrebi za dijalogom i smanjenjem napetosti u zemlji.

Plenković i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija su nakon službenih razgovora stali pred novinare.

Nakon razgovora dviju delegacija, Tegeltija je kazao kako su zajednički zaključili da BiH i Hrvatska imaju dobre odnose koji se razvijaju uz sve pokušaje pojedinaca da tu sliku predstave na neki drugi način.

- Naši ekonomski odnosi su na jako visokom nivou. Hrvatska spada u tri zemlje najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera, veliki pad u našoj trgovinskoj razmjeni smo nadoknadili u prvih deset mjeseci ove godine. Očekujemo da će premašiti 2 milijarde eura do kraja godine.

Komentirao je i mostove kod Svilaja i Nove Gradiške.

- Postoji suglasnost da se gradi nakon mnogo godina, to će biti u interesu i jednih i drugih građana.

- Od velike je važnosti da uspostavimo zeleni koridor na granici s EU, a jedina zemlja s kojom možemo o tome razgovarati je Hrvatska, očekujemo da ćemo na proljeće imati dogovor, rekao je.

- Migracije se vrlo čudno pomiču, no stav je da Hrvatska neće nikad pristupiti postavljanju žica kako bi spriječili ilegalne migracije, iako je to moda u EU, dodao je.

Nakon Tegeltija, medijima se obratio i Plenković.

- Ovo je moj drugi službeni posjet. Dolazim u ime Hrvatske kao prijatelj, kao partner. Na tragu svih dosadašnjih posjeta, šaljem poruku o cjelovitosti BiH i ravnopravnosti sva tri naroda BiH. Hrvatska poštuje Daytonski sporazum, želimo da svi zastupnici budu legitimno zastupljeni.

Kazao je kako Hrvatska želi pomoći BIH na putu prema integracijama i kako je pružila ruku potpore po pitanju pandemije.

- Po pitanju nezakonitih migracija moramo surađivati, važna je suradnja naših policija i službi kako bi spriječili da mnogi ljudi ne dođu u situaciju da budu izmanipulirani i završe tragično.

Dodao je kako je Hrvatska spremna povećati trgovinsku suradnju i razmjenu s BIH te povećati suradnju u području energetike.

- Jasna je spremnost da se riješi pitanje mosta kod Brčkog. Pokrenut je projekt izgradnje mosta kod Gradiške i to je još jedan pravac iz BiH prema Hrvatskoj i EU.

- Naša će razmjena ići sigurno preko 2 milijarde eura ove godine, predložio sam da se tijekom iduće godine organizira veliki hrvatsko-bih gospodarski forum u Sarajevu. Želimo u Hrvatskoj organizirati i sastanak između Vlade RH i vijeća ministara BiH. Stavit ćemo na stol sva otvorena pitanja i mogućnosti suradnje.

- Što se tiče unutarnjih političkih pitanja u BiH, ključna je poruka o cjelovitosti BiH i pravilnom funkcioniranju institucija BIH. Vijeće je imalo svega četiri sastanka od lipnja do sada, a mi u Hrvatskoj se sastajemo barem jednom tjedno. Hrvatska ne želi vidjeti ikakve separatističke tendencije unutar BiH i želimo da se poštuje Daytonski sporazum. Tuđman je bio jedan od ključnih aktera koji je pomogao da se dogovor u Daytonu dogodi.

- Što se tiče izbornog zakona, do tog dogovora treba doći kako bi svi narodi bili jednako zastupljeni. Željeli bismo da su naši odnosi prohodni i intenzivni. Zanima me može li se nešto očekivati u 2021. ili će se razgovori produljiti na 2022. Ima nekoliko mjeseci za razgovore, željeli bismo da rezultiraju pravičnim dogovorom. Svi zajedno trebamo učiniti maksimalan napor da u BiH dođe do dogovora i da država funkcionira na legitiman način. Mostar je sada jedan pozitivan primjer i konkretna točka u pronalaženju konsenzusa u izbornom zakonu.

Plenković je komentirao odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori .

- Na tom području riječ je o vojnom objektu, ne živi nitko u blizini te lokacije, i nema ugroze za zdravlje. Kroz dijalog trebamo razjasniti bilo kakve elemente koji su od zabrinutosti - komentirao je.

- Što se tiče položaja hrvatskog naroda u BiH, jedinstven je stav, moramo ga unaprijediti, moraju biti legitimno zastupljeni, zato je važan proces reformi izbornog zakona.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 03:54