11.06.2022.., Zagreb - 19. Opci sabor HDZ-a. Andrej Plenkovic Photo: Josip Regovic/PIXSELLJOSIP REGOVIC/PIXSELL - Pixsell
StoryEditor
predsjednik hdz-a

Plenković: "HDZ neće dopustiti da mu lijepe etiketu izdajnika prema Hrvatima u BiH"

Piše hina  /  11.06.2022., 15:58h

Predsjednik HDZ-a RH Andrej Plenković rekao je u govoru na 19. općem saboru HDZ-a da će stranka nastaviti djelovati kao domoljubna, demokršćanska, državotvorna stranka, ocijenivši da je HDZ nerijetko izložen brutalnom i agresivnom etiketiranju, što neće dopustiti.

U izvješću koje je podnio pred izaslanicima sabora, Plenković je naglasio da će HDZ nastaviti ideološki djelovati kao domoljubna, demokršćanska, državotvorna stranka bez obzira na to što im drugi lijepe etikete.

"HDZ neće dopustiti da mu lijepe etiketu izdajnika prema Hrvatima u BiH"

"Gledam kako su uspjeli iz jedne sasvim normalne rečenice u programu stvoriti gotovo pa neki problem. Nema tu problema, mi dobro znamo koje su kršćanske vrijednosti koje dijelimo i živimo", rekao je. Ali, dodao je, isto tako smo moderna, suvremena stranka - stranka koja poštuje druge.

"Nerijetko smo žrtva brutalnih i agresivnih etiketa", kazao je - za dio agresivnih i ne uvijek pristojnih na ljevici članovi HDZ-a bit će "korumpirani lopovi", a na desnici će reći "da su izdajnici npr. prema Hrvatima u BiH".

Optužbe da je HDZ izdajnik prema Hrvatima u BiH pokazuju "namjere da prije svega našteti Hrvatima u BiH, da se našteti HDZ-u u BiH, da se našteti Hrvatskom narodnom saboru u BiH i da našteti HDZ-u u Hrvatskoj", dodao je.

Poručio je da HDZ neće dopustiti da mu lijepe etikete i pozvao stranačke kolege da odbijaju etikete jer one ostaju i stigmatiziraju, naročito kod mladih ljudi. "Mladi imaju problem s čitanjem. Ne čitaju izvore, čitaju rezimee s interneta. Prisiljeni su slušati ono što im nekakav program i algoritam šalju na mobilni telefon, to nije dobro" , upozorio je.

Drži kako se stvaraju generacije koje su u riziku poremećaju pažnje zbog mobitela, nemaju dovoljno "filtera" i temelja, a onda nastupaju manipulanti.

"Tu onda moramo mi nastupiti, političkom pedagogijom i tumačenjem, objašnjavanjem, radom i zalaganjem. Na tome moramo puno raditi jer o tome ovisi budućnost hrvatskog identiteta, kulture, tradicije, privrženosti vjeri".

Slava Ukrajini

Osvrnuo se u govoru i na rusku agresiju na Ukrajinu, koja je promijenila način na koji svijet funkcionira.

"Vidjeli smo kako jedna velika sila može napraviti poteze suprotne međunarodnom pravu, suprotne svim načelima globalnog upravljanja, izvršiti agresiju, invaziju na susjednu joj zemlju, suverenu članicu UN-a", rekao je Plenković.

A HDZ je stranka, naglasio je, koja razumije bitne procese, razlikuje dobro od zla i dobro vidi što se zbiva i temeljem teškog hrvatskog iskustva u Domovinskom ratu ima brz refleks solidarnosti. Potpora koju smo dali Ukrajini nije sračunata nego principijelna,u humanitarnom, političkom, diplomatskom, financijskom i vojnom pogledu i takva će i ostati, kazao je i poručio: Slava Ukrajini.

16. travanj 2024 12:45