StoryEditor

Plenković: Do uhićenja u Vukovaru nije došlo zbog političkih pritisaka

Piše D  /  06.12.2018., 03:12h

"Ne. Policija radi svoj posao, posebna radna skupina koja je svu tematiku ratnih zločina i za Vukovar i za Ovčaru krenula raditi na način koji rezultira ovakvim koracima u postupku. Radi se od veljače, nema nikakve veze s političkim pritiscima. Policija, DORH, svi rade svoj posao zakonito i neovisno o bilo kojim institucijama", ustvrdio je Plenković nakon sjednice Vlade u Karlovcu kada su ga novinari upitali je li do uhićenja došlo zbog pritiska vukovarskog gradonačelnika.

Na upit kada će se održati sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, rekao je da što se tiče njegovog rasporeda najvjerojatnije u onom tjednu kada završi Sabor, od 17. do 21. prosinca.

Nije želio komentirati treba li Vlado Galić ostati na funkciji savjetnika predsjednice Republike za obranu i nacionalnu sigurnost s obzirom na njegovu navodnu upletenost u aferu SMS.

Jedan dio zastupnika od Sabora i institucija kontinurano radi cirkus

Za jučerašnja zbivanja u Saboru kada je oporba okupirala govornicu te tako isprovocirala prekid sjednice, a zastupnici su prigovarali predsjedniku Sabora zbog korištenja mobitela, Plenković je komentirao da  jedan dio zastupnika od Sabora i institucija kontinurano radi cirkus te spušta razinu političke rasprave i kulture.

"Tamo čak, ako niste vidjeli, postoji telefon, dakle predsjedavajući mora imati mogućnost razgovarati za vrijeme vođenja sjednice. Mislim da sada stavljate na vagu telefonski razgovor predsjedavajućeg koji je vjerojatno bio o nečemu što ima veze sa sjednicom i cirkus koji oporba radi u Saboru, što je krajnje nefer i ne može se usporediti", rekao je Plenković.

Ustvrdio je i da je građanima i biračima više nego ikada prije jasno tko je tko na političkoj sceni.

"Kada vidite cirkus i način na koji pojedine od tih stranaka i njihovi najvidljiviji, najprominentniji glasnogovornici to rade u Saboru, onda možete misliti kakvi su oni inače i kako bi bilo da imaju nekakvu veću odgovornost od oporbene koje imaju i koju će još dugo imati", kazao je premijer.

Upozoren da je u burnoj jučerašnjoj atmosferi Ante Bačić koji je iz redova HDZ-a doviknuo Bulju "čobane", te upitao trebali se HDZ spuštati na tu razinu, Plenković je kazao da ne trebaju, ali da politička komunikacija može nositi različita odjela.

Kad god im u raspravi krenete odgovarati samo malo čvršće, odmah svi skupa krenu plakati

"Politička komunikacija može nositi različita odjela - možemo biti decentni, okrenuti sadržaju argumentima, no ono što sam primjetio od tih istih cirkusanata - kad god im u raspravi krenete odgovarati samo malo čvršće, odmah svi skupa krenu plakati, osjećati se ugroženima da ih netko napada, da ih se ne poštuje, a pritom ne vide ono što oni govore, koliko manipuliraju, defamiraju i vrijeđaju. U tom sportu može se igrati čvršća obrana, zona, može se ih malo puštati, ali na kraju uvijek mi pobijedimo", ustvrdio je.

Na podsjećanje da je i on jednog zastupnika nazvao panjem, Plenković je odgovorio: "To je lapsus".

Upitan slaže li se da predsjedavajući gura u kasno poslijepodnevne sate važne točke, kad je pažnja manja, kao što je bilo i jučer sa Zakonom o poljoprivredi, ustvrdio je da 14 sati poslijepodne nije nikakav kasni sat.

"Sve teme u Saboru dobivaju odgovarajuću pozornost. Postoji institut u sklopu kojeg oporba može tražiti da sama staviti neku točku dnevnog reda. Prema tome ono što se meni čini je da je ta metodologija rada Sabora bolja nego je bila, ali i dalje postoji dosta prostora za unapređenje", kazao je Plenković.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 18:46