StoryEditor
Hrvatski premijer u Kijevu

Plenković: Divimo se hrabrosti ukrajinskih vojnika; Zelenski: Sankcije treba osnažiti

Piše desk  /  08.05.2022., 14:54h
U posjetu Ukrajini je predsjednik Vlade Andrej Plenković. U Kijevu se sastao s predsjednikom Volodimirom Zelenskim te predsjednikom Vlade i parlamenta. Ukrajinski državni vrh upoznao je Plenkovića s posljedicama ruskih razaranja, razgovarali su o daljnjoj pomoći te nastavku europskog puta Ukrajine.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Andrejem Plenkovićem da je ovo izrazito bitan posjet koji pokazuje potporu koju RH pruža Ukrajini. Razgovarali su o nizu pitanja bitnih za Ukrajini. Zahvalio je na potpori Hrvatske rekavši da je ovo teško vrijeme za Ukrajinu.

- Hrvatska je članica antiratne koalicije i svi zajedno pokušavamo braniti prava na samoodređenje, slobodan i neovisan život, za cijelu Europu i povratak vladavine prava. Hrvatska zna što znači boriti se za slobodu, prošla je taj rat i zato govorimo istim jezikom, dijelimo iste vrijednosti. Naši su razgovori bili plodonosni, a razgovarali smo o koracima koje treba poduzeti u obrambenom i energetskom sektoru protiv Rusije, rekao je ukrajinski predsjednik.

- Sankcije treba osnažiti i možemo se nadati da će uroditi plodom i da će Rusija prestati napadati. Zahvalni smo što je Hrvatska poduprla svih šest paketa sankcija. Nadamo se povratku normalnom životu. Hrvatska ima veliko iskustvo u razminiravanju i nadamo se da će nam pomoći u tome nakon što ruske snage odu. Ruskoj vojsci u cilju je bilo prouzročiti što veća stradanja i patnju.

- Morat ćemo uložiti veliki napor kako bismo uspjeli vratiti normalan život svakom građaninu. Hrvatska je izrazila potporu Ukrajini na putu u EU, potpisala je deklaraciju kojom to podupire, u lipnju nastavljamo te napore, za nas je to iznimno važno. Razgovarali smo o svemu što je potrebno kako bismo zaustavili rat, osobito o onome što se događa na području Donbasa, rekao je Zelenski, prenosi HRT.

Plenković: Borite se za slobodu svih nas koji dijelimo iste vrijednosti

Plenković je zahvalio na pozivu i prilici da razgovaraju u Kijevu. Izrazio je snažnu potporu Hrvatske Ukrajini. Pohvalio je otpor koji ukrajinski narod pruža.

Divimo se hrabrosti ukrajinskih vojnika, rekao je.

- Hrvatska pruža pomoć u svakom smislu i u svim područjima i tako planiramo nastaviti, kao zemlja koja uvijek želi biti na strani pravde. Na razini EU-a Hrvatska je poduprla pakete pomoći i sankcija i zato je moj posjet danas simbolički. Pružamo potporu putu Ukrajine u EU. Želim poslati jasnu poruku: I prije nego sam postao premijerom Hrvatske sudjelovao sam u naporima koje je ukrajinski narod ulagao u to da Ukrajina postane članica EU-a, rekao je premijer Andrej Plenković.

- Naša veleposlanica se vratila u Kijev i time šaljemo snažan signal potpore. Naše veleposlanstvo nastavit će normalno raditi. Razgovarali smo o ratnim zonama u Ukrajini i znamo koliko je stanje teško. Nastavit ćemo na razini međunarodne zajednice pružati vam potporu i diviti se otporu koji ste pokazali. Borite se za slobodu svih nas koji dijelimo iste vrijednosti. Nažalost, Hrvatska je bila žrtva agresije početkom 90-ih i imamo mnogo iskustva koje možemo podijeliti s vama nakon završetka rata - u području razminiravanja i mirne reintegracije, dodao je premijer.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 20:41