StoryEditor

Plenković: Čović sam donosi svoje odluke

Piše D  /  12.01.2019., 03:01h

- HDZ BiH je neovisan o nama, gospodin Čović donosi svoje odluke i procjene o pojedinim pitanjima, u Banja Luci nije bio prvi put, bio je već nekoliko puta, tu temu ostavljam njemu i HDZ-u BiH da je komentira. S našeg aspekta je važno da nismo imali obavijest da će tamo biti naš veleposlanik u BiH, gospodin Del Vechio, koji se prije svega trebao konzultirati sa Zagrebom ako je imao planiran sastanak s gospodinom Dodikom. Taj dan nije trebao biti ondje, a s iskustvom veleposlanika, to mu je bila već peta šansa da na taj datum ide tamo, a prije toga nije bio nijednom. Malo je neobično da je na kraju mandata došao u ovakvu situaciju, uskoro idemo s imenovanjem novog veleposlanika, rekao je Plenković, prenosi Jutarnji.hr

Na ponovljeno pitanje o Čovićevom slavljenju osnutka Karadžićeve tvorevine, Plenković je uzvratio da se šef HDZ-a BiH o tome već očitovao.

- Ono što je izrazito važno je da je stav Republike Hrvatske prema BiH dobronamjeran, prijateljski, to govorim kao premijer, ranije zastupnik i eurozastupnik, mi smo apsolutno najviše podržavali europski put BiH, ali uz osiguranje ravnopravnosti konstitutivnih naroda, rekao je Plenković ponovno se zalažući za izmjene izbornog zakona navodeći da ovaj trenutni omogućuje ‘izigravanje Daytonsko-pariškog sporazuma i Ustava BiH‘ na način da dovodi Hrvate u neravnopravan položaj.

Na pitanje o kandidaturi hrvatske šefice diplomacije Marije Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe i nagađanjima da bi na njezino mjesto, u slučaju uspjeha kandidature, mogla doći Andreja Metelko Zgombić, Plenković je odgovorio da ‘glavna tajnica Ministarstva‘ neće biti nova ministrica.

- Mislim da ministrica ima sve kvalitete za preuzimanje odgovorne funkcije glavne tajnice Vijeća Europe, o tome smo proteklih 8-9 mjeseci u Vladi razgovarali, imali smo vrlo kvalitetan program hrvatskog predsjedanja Vijećem Europe. Taj hrvatski angažman, za razliku od pozornosti koju su mediji tome posvetili, naišao je na pozitivan odaziv brojnih članica, zato smo odlučili da ona kao perfektan anglofon i frankofon bude kandidat. Vidjet ćemo, ako taj proces bude uspješan, mi ćemo tada eventualno odlučivati o njezinom nasljedniku, ali sve to je u jako ranoj fazi, pojasnio je premijer.

Zatim se osvrnuo na predstojeće izbore za Europski parlament.

- Izbori su 26. svibnja, Europski parlament, ovaj aktualni saziv, radi do 15. travnja, HDZ će imati daleko najjaču listu i uvjerljivo će pobijediti kao i na prethodnim izborima, već sam rekao da ćemo najmanje pet mandata osvojiti, izjavio je.

Najavio je i da će Vlada u ponedjeljak izvan snage staviti odluku o nabavci borbenih aviona te je ponovio da mu je žao što je došlo do ovakvog epiloga s Izraelom, ali da to ne mijenja temeljnu stratešku odluku da Hrvatska zadrži ratno zrakoplovstvo.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 05:53