Article_Top_970x250

Plenković: Ako je netko cijepljen od populizma, onda sam to ja

Odgovor na kritike predsjednice

Plenković: Ako je netko cijepljen od populizma, onda sam to ja

lip 12, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Premijer Andrej Plenković izjavio je, odgovarajući na oštre kritike koje je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uputila Vladi na obilježavanju Dana poduzetnika, da je to njezino demokratsko pravo.

Predsjednica Grabar-Kitarović u svom je govoru uputila kritike zbog izostanka reformi, propuštenih idealnih godina, nesistematičnosti, taktiziranja, populizma i političkog klijentelizma, no premijer je rekao kako nije stekao dojam da su kritike bile usmjerene na njega osobno, prenosi Fena.

Nisam ja to tako vidio. Ako je netko cijepljen od populizma, onda sam to ja. Ne znam što je mislila. To pitajte nju, odgovorio je Plenković na upit je li kritike doživio osobno.

Istaknuo je da hrvatska ima Vladu koja je, što se tiče kompetencija, vrlo snažna, a što se tiče smjera zemlje - tisuću posto je uvjeren da je Vlada vodi u pravom smjeru.

Na tom je tragu ponovio da je Vlada u proteklih 20-ak mjeseci napravila niz dobrih poteza, od poreznog rasterećenja do stvaranja boljeg poslovnog okvira i klime, gospodarskog rasta, veće zaposlenosti do sprečavanja totalne gospodarske katastrofe zbog propasti Agrkora donošenjem Zakona o izvanrednoj upravi.

Istaknuo je da osigurava političku stabilnost te da sve što radi gura društvo naprijed - u srce europskog projekta, tješnju integraciju prema većim plaćama i kvalitetnijem životu hrvatskih ljudi.

Na kritike zbog zaostajanja Hrvatske za zemljama srednje i istočne Europe objasnio je da nosimo svojevrsni kofer iz 90-ih, a sada nastojimo ubrzano nadomjestiti taj raskorak.

Za mjere demografske politike, koje je predstavila Grabar-Kitarović, rekao je da su tek danas došle u Vladu pa ih nije stigao detaljno pogledati. Pogledat ćemo ih, a pod uvjetom da budu financijski realni, rado ćemo neke od tih prijedloga usvojiti, kazao je.

Plenković je istaknuo da je demografija problem ne samo Hrvatske nego i drugih sličnih država, te podsjetio da se za Hrvate prije pet godina otvorilo EU-ovo tržište rada, što su neki iskoristili i preselili u EU. To su normalni trendovi dijela populacije koja se kreće u EU. To se događalo i u Češkoj i Poljskoj, rekao je Plenković.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250