StoryEditor

Plenković: ‘Ako dođe do eskalacije poslat ćemo vojsku na granice‘

Piše D  /  01.03.2020., 08:03h

Usredišnjem Dnevniku HTV-a uživo iz Banskih dvora o mogućoj migrantskoj krizi, posljedicama epidemije koronavirusa i brojnim političkim aktualnostima govorio je premijer RH Andrej Plenković.

- Nakon ovog upravljanja krizom koji se odnosi na epidemiju koronavirusa imamo i novu situaciju uslijed eskalacije sukoba u Siriji i najave turskog predsjednika da bi jedan broj izbjeglica mogao krenuti prema grčkoj granici i istočno mediteranskom ili zapadnobalkanskom rutom prema Europi. Mi smo u intenzivnoj komunikaciji sa svim čelnicima. Sinoć sam razgovarao s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom i predsjednicom Komisije Ursulom von der Leyen, grčkim i bugarskim premijerima i koordiniramo zajednički stav, rekao je Plenković.

- Hrvatska će idućeg tjedna biti domaćin pet sastanaka - dolaze nam ministri obrane, glavni tajnik NATO-a Stoltenberg, nakon toga ministri vanjskih poslova, visoki predstavnik Borel, istodobno u Bruxellesu se planira izvanredni sastanak za zdravstvo, planiramo i izvanredni sastanak ministara unutarnjih poslova, nabroja je aktivnosti premijer. Dodao je ksko ova situacija zahtjeva europski odgovor, prije svega diplomatski s Turskom te da se na tome radi.

- Politika grčke vlade je ta da neće puštati migrante na nezakonit način i mi ćemo im svim sredstvima pomagati u tome da zaštitimo vanjske granice EU-a, konkretno grčku i bugarsku granicu, rekao je Plenković, prenosi Večernji.

U slučaju dolaska većeg vala migranta na granice RH?

- Cijelo vrijeme govorim da treba rješavati problem na izvorištu, to je u ovom slučaju Sirija. Cijelo vrijeme na Europskom vijeću govorim našim partnerima da EU, kao što je imao aranžman s Turskom proteklih godina gdje smo uložili 6 milijardi eura, da takvu vrstu aranžmana moramo nastaviti. Hrvatski granicu čuva hrvatska policija. Ako dođe do veće eskalacije razmišljat ćemo o uključenju hrvatske vojske, rekao je premijer Hrvatske.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 18:24