Article_Top_970x250

Plavo Valentinovo: Na današnji dan vraćeno sveto ime Dinamo

PRIJE 21 GODINU

Plavo Valentinovo: Na današnji dan vraćeno sveto ime Dinamo

velj 14, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Pixsell/Ilustracija

Tog Valentinova 14. veljače 2000, Zajec je izašao pred više od 10.000 navijača ispod zapadne tribine, podigao je ruke i rekao: 'Imamo Dinamo!' U sat vremena u klub se učlanilo 3000 navijača.

Uzeli su im ga praktički preko noći proglasivši ga sljedbenikom komunista, pokušali su uništiti i sam spomen na njega, ali navijači nisu odustajali.

Borili su se protiv represije i sistema, dobivali batine jer su se usudili navijati za svoj Dinamo i nakon 3165 dana, na Valentinovo 14. veljače 2000. godine vratili su Dinamo tamo gdje pripada, a pripada njima, navijačima.

U sat vremena nakon povratka imena u Dinamo se učlanilo 3000 novih članova. 

Ovo je bila njihova pobjeda.

Dan kad je Zeko viknuo: 'Imamo Dinamo!'
Dijelim sreću sa svim tim navijačima. Bad Blue Boysi su bili uporni, na kraju su pobijedili. Ovo je pobjeda naših navijača, pobjeda demokracije i pobjeda jednog kluba koji je uvijek bio simbol hrvatstva, rekao je tada Velimir Zajec.

On je stao ispred 10.000 navijača podno zapadne tribine i rekao:

- Imamo Dinamo!

Nakon velike pobjede navijači su krenuli prema metalnom natpisu 'Croatia'.

Policijski kordon je popustio, ali navijači nisu uspjeli skinuti natpis. No on je ionako u nekoliko sati otišao u povijest. Već sljedećeg jutra više ga nije bilo...

S povratkom imena Dinamo na velika je vrata u maksimirske odaje ušao tada 40- godišnji Zdravko Mamić.

Canjuga je odstupio i Dinamo je od tada u rukama Mirka Barišića i Mamića koji je odstupio s mjesta izvršnog predsjednika zbog USKOK-ovih optužnica o izvlačenju novca iz Dinama, ali ostao je Dinamov 'savjetnik', bez kojega ne može proći niti jedna važnija odluka. 

Zagrebačka momčad pobijedila je u subotu na Maksimiru Osijek 1-0 i potvrdila tko je još uvijek 'gospodar hrvatskog nogometa'. Ali, do kraja prvenstva još ima 15 kola što znači da je u igri još 45 bodova te u Dinamu znaju da nije još ništa osvojeno, dok Bjelica sa svojim Osijekom zna da još ništa nije izgubljeno.

Dinamo je prvi s 48 bodova, dok Osječani imaju tri manje, prenose 24sata.

Dnevnik.ba