StoryEditor
prijedlog

Planovi Njemačke: Ovo su mjere kako bi se nadoknadilo smanjenje isporuke ruskog plina

Piše hina  /  19.06.2022., 13:54h

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck planira uvesti dodatne mjere kako bi smanjio potrošnju plina i pronašao alternativu za smanjene isporuke plina iz Rusije, prema planovima koje prenosi agencija dpa.

Korištenje plina za proizvodnju električne energije i rad industrije bit će smanjeno, a punjenje skladišta bit će prioritet uoči zime.

Vlada kroz fondove daje milijarde kako bi financirala mjere, doznaje dpa iz vladinih krugova.

Dodatno, Habeck, član Zelenih u njemačkoj koalicijskoj vladi lijevog centra, rekao je da će se koristiti više termoelektrana na ugljen kako bi se nadoknadile nestašice.

U prijedlogu na pet stranica, Habeck kaže da “potrošnja plina mora nastaviti padati, a da više plina mora ići u skladišta, inače će na zimu biti jako tijesno”.

Habeck je također napravio korake prema smanjenju potrošnju energije privatno, poput stavljanja ograničenja na grijanje u domaćinstvima.

No kancelar Olaf Scholz u intervjuu u petak usprotivio se raspravi o “pojedinačnim mjerama” prije nego što se donese cjelovit plan,

Ruski Gazprom smanjio je sredinom tjedna isporuku plina u Europu plinovodom Sjeverni tok 1 za 60 posto, ustvrdivši da mu još nije vraćena turbina koju je poslao njemačkom Siemensu na redovno održavanje.

Habeck je rekao da je taj potez politički motiviran i da se dijelovi koji nedostaju i dalje mogu zamijeniti.

Vlada planira dodatno kreditiranje od 15 milijardi eura, putem državne banke KfW.

Habeck također planira predstaviti model plinske dražbe ovo ljeto, a ideja je da industrijski kupci koji mogu bez plina smanje svoju potrošnju u zamjenu za financijsku kompenzaciju i da plin u tom slučaju ide u skladište.

U međuvremenu, Slobodna demokratska stranka i (FDP), treća u vladinoj koaliciji, pozvala je Njemačku da se prisjeti zabrane frakiranja, kontroverznog procesa.

Frakiranje je ciljano utiskivanje komprimiranog zraka i smjesa kiselina i kemikalija u bušotinu kako bi se proširile pore i omogućio lakši dotok nafte ili plina u područje bušotine.

“Kao što pokazuju znanstvene studije, pod modernim sigurnosnim standardima, frakiranje ne izaziva znatnu štetu okolišu”, rekao je parlamentarni direktor FDP-a Torsten Herbst novinama Welt on Sonntag.

Dnevnik.ba

21. lipanj 2024 07:37