StoryEditor
limit za rusku naftu

Planovi G7 spustili cijene nafte ispod 86 dolara

Piše hina  /  23.11.2022., 17:12h

Cijene sirove nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 86 dolara pod utjecajem informacije da bi cjenovni limit za rusku naftu koji planira skupina G7 trebao biti viši njezine sadašnje tržišne cijene.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila za 2,82 dolara niža nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 85,54 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,62 dolara nižoj cijeni, od 78,33 dolara.

G7 želi ograničiti cijenu ruske nafte

-Tržište se danas fokusiralo na informaciju da bi limit za cijenu ruske nafte na sastanku G7 mogao biti postavljen iznad razine po kojoj se trenutno trguje, rekao je Giovanni Staunovo iz UBS-u.

Skupina sedam najrazvijenijih zemalja svijeta želi ograničiti cijenu barela ruske nafte koja se doprema brodovima unutar raspona od 65-70 dolara, rekao je neimenovani europski dužnosnik.

Na tržištu sjeverozapadne Europe barel ruske nafte Urals trenutno stoji 62 do 63 dolara, a na mediteranskom tržištu oko 67 do 68 dolara, prema podacima Refinitiva.

Visoki dužnosnik američkog ministarstva financija izjavio je u utorak da će se limit vjerojatno prilagođavati nekoliko puta godišnje.

OECD ne prognozira globalnu recesiju

Informacija se nadzovezala na zabrinutost za potražnju u najvećem uvozniku sirove nafte Kini, zbog novog vala zaraze COVID-19. Šangaj je tako u utorak kasno navečer postrožio mjere suzbijanja COVID-a.

Uteg je i procjena Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) da bi rast svjetskog gospodarstva trebao snažno usporiti u idućoj godini.

- Dobra je pak vijest da OECD ne prognozira globalnu recesiju, rekao je analitičar Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa.

- Pozornost tržišta sada se okreće večerašnjoj objavi zapisnika sa sjednice američke središnje banke u studenome, u potrazi za nagovještajima mogućeg pada aktivnosti ili daljnjeg podizanja kamatnih stopa, rekao je Varga.

U odvojenom je izvješću Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u utorak poskupio 2,02 dolara, na 86,20 dolara.

Dnevnik.ba

04. veljača 2023 02:09