StoryEditor

PLANINICA KOD VAREŠA Snijeg ne prestajte padati: Odsječeni smo od svijeta!

Piše D  /  09.01.2019., 07:01h

Neodržavanje puteva

Na alarmantno stanje u Planinici upozorili su supružnici Ajanović, prenosi Avaz.ba

Mirnes je zatvorio internetski klub čiji je bio vlasnik, a Dženana je dala otkaz u “Mercato, gdje je radila. Kupili su psa, kravu, konja, magarca, ovce...

Situacija koja proteklih dana vlada u mjestu gdje žive, pričaDženana, više je nego alarmantna.

- Ovo više nema smisla, više od 20 dana odsječeni smo od svijeta. Ne mogu vjerovati da se moramo osjećati ugroženima! Strahujemo da se neko ne razboli, a niko ne može doći do nas, i to zbog neodržavanja puteva – govori ona.

Posebno je tužno, dodaje, što pravoslavcima koji žive u selu jučer, zbog neodržavanja puteva, nitko nije mogao doći na praznik. Neki su pokušali, ali nisu uspjeli.

Ispašta i stoka

- Ne možemo vjerovati da nisu u stanju očistiti puteve. Ako već nadležne službe u Varešu nisu sposobne da održavaju put, neka traže pomoć od službi iz drugih gradova! Pješice moramo sići do grada po mećavi i snježnim nanosima – ističe ona.

Osim ljudskih života, ugrožena je i stoka koju supružnici Ajanović imaju na svom imanju.

- Nije samo otići kupiti hranu za nas, ispašta i stoka. Također, moramo plaćati i režije, ali sve to je otežano. Nažalost, to nije samo slučaj u Planinici, alarmantno je i u drugim okolnim selima – kaže ona, dodajući da je život u ovom mjestu postao nepodnošljiv i neizvjestan, a da mještani idu u krevet sa strahom od novih padavina.

Elementarna nepogoda

Mirnes, koji je i SDP-ov vijećnik u Općinskom vijeću Vareš, kaže da je ranije puteve održavala firma koja je dobro čistila i održavala cestu, ali da je stranačkim utjecajem izabrana druga firma, koja veoma loše čisti.

- Znam za dosta zarobljenih Varešaka po selima, a ako nadležni nemaju dovoljno kapaciteta u mehanizaciji, onda neka proglase stanje elementarne nepogode, jer je ovo više nepodnošljivo - kaže Mirnes. 

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 23:20