StoryEditor
novi detalji istrage:

Plaćene ubojice iz Srbije imale pomagača u Sarajevu, stigli da likvidiraju istražitelja MUP-a KS!

Piše desk  /  20.09.2023., 11:33h

Tužiteljstvo KS predložilo je pritvor za državljane Srbije Dušana Jovanovića Gibu i Darka Dulovića, koje su pripadnici MUP-a KS, u suradnji s Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA), uhitili prije tri dana u „Sarajevo Toweru“.

Radi se o plaćenim ubicama iz Srbije, za koje je naknadno utvrđeno da ipak nisu bili na Interpolovoj potjernici te zemlje, i pored navoda da su tamo počinili više kaznenih djela.

Prema neslužbenim informacijama "Avaza" Jovanović i Dulović su u Sarajevo došli kako bi likvidirali visokorangiranog pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo.

Ovaj policijski službenik godinama radi na Sky istragama, a i ranije su mu prijetili smrću. Sada se utvrđuje ko je naručio njegovu likvidaciju.

Pritvor je zatražen, između ostalog, zbog opasnosti od bjekstva i ponavljanja kaznenog djela. Sinoć je u Sudu održano ročište i čeka se odluka ove institucije.

Giba se dovodi u vezu s Belivukovim klanom, ali i klanom vračarske kriminalne grupe. Mediji u Srbiji tvrde da je Giba godinama povezan i s trgovcem narkoticima Darkom Šarićem. Srbijanska štampa lani je pisala da je Giba čak planirao atentat na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u znak osvete zbog hapšenja Belivukove ekipe!

Službeno, MUP KS u izvještaju Tužiteljstva KS navodi da su tijekom uhićenja imali lažne dokumente i da se sumnjiče za krivotvorenje dokumentacije.

Međutim, istraga će pokazati zašto su oni bili u Sarajevu i zbog čega su unajmili stan u vrhu elitne zgrade „Sarajevo Tower“ te ko ih je u Sarajevu dočekao.

Prema izjavama svjedoka sa suđenja Belivukovoj grupi, Gibi se na teret stavljaju najteža kaznena  djela, poput likvidacije na Krfu dvojice “škaljaraca”.

Riječ je o Alanu Kožaru i Damiru Hadžiću, koji su ubijeni prije četiri godine.

No, Giba je, i pored ovih navoda, slobodno živio u Srbiji. Ali ostaje nejasno zašto je u Sarajevu koristio lažne dokumente i na čije ime te tko ga je angažirao za eventualnu likvidaciju pojedinih osoba iz kriminalnog miljea, ili čak i politike. Za sada nijedna opcija nije isključena. Saznaje se da se traga za trećom osobom i da su Srbijanci u Sarajevu imali pomagača.

Lažni dokumenti

Obavještajne strukture u BiH već imaju određene informacije i zbog same istrage MUP KS oglasio se šturim priopćenjem, što je i razumljivo.

Dolazak dvojca u Sarajevo, koji su imali pripremljene lažne dokumente, više je nego sumnjiv i utvrđuje se stvarni motiv. Prije svega jer je Dulović još 2018. godine uhićen u Sarajevu i tada je izručen Crnoj Gori.

Mobitel s poljskim brojem

Kod jednog od uhapšenih pronađen je mobitel s poljskim brojem, a sve s ciljem da ih policijske službe teže lociraju.

Satima je trajao pretres njihovih stanova, a izuzeti su im mobiteli i određena oprema. Navodno, izvještaj je pokazao da nisu imali oružje, ono je trebalo nakdadno biti dostavljeno.

"De mi se raspitaj za drota iz Kantona. Ološčina jedna"

U službenoj zabilješci SIPA-e, koja je sačinjena 3. novembra 2022. godine, vezano za istragu i ubistvu sarajevskih policajaca, dekodirane su Sky komunikacije Vladana Mijuškovića i Miloša Božovića.

U zabilješci je navedeno da je „uočen operativno interesantan razgovor.

Posebno je šokantna tvrdnja Božovića, koji je povezan s Macanom, Marinkovićem i Trifkovićem, koja glasi:

 - Brate, neka je manje drotova, pa kako god. Ubio ih iz zabave. Neka umiru psi. Još dva, pa kud puklo da puklo. Ja sam katil, brate, ali likvidirao ih bez potrebe, isegao im po par metaka u glavu iz automata. De mi se raspitaj za drota iz Kantona. Ološčina jedna. Vidjet ćeš kada dođe, ubit ćemo ga - navodi se.

Dnevnik.ba

01. prosinac 2023 03:51