Article_Top_970x250

Plaća liječnika u Mostaru 1200, a u Sarajevu i Zenici veća od 2000 maraka

Ogromne razlike u plaćama

Plaća liječnika u Mostaru 1200, a u Sarajevu i Zenici veća od 2000 maraka

sij 24, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Odluka o odustajanu od generalnog štrajka liječnika donesena je nakon što je Vlada HNŽ-a ispoštovala odluku mirovnog vijeća kojom je zatraženo da se napokon objavi datum početka pregovora sa Sindikatom liječnika. Nakon niza održanih štrajkova upozorenja i pokrenute procedure za generalni štrajk, iz sindikat liječnika kažu da oprezno pristupaju pripremi za najavljene pregovore.

Ogromne razlike u plaćama

Iz Sindikata kažu kako je njihova djelatnost jedina preostala u HNŽ-u koja nema svoj kolektivni ugovor, a i jedina grupa liječnika u Federaciji kojoj toliko godina nije popravljen socijalno-materijalni status, čime su liječnici gurnuti na margine društva i profesionalne zajednice, što je za njih apsurdna situacija.

”Dosta smo puta u proteklim mjesecima čuli da su zahtjevi liječnika nerealni, neopravdani i da za nas  ni nakon ovih deset godina nema novca. Na to 600 liječnika poručuje: nakon 8 godina osnovne škole, 4 godine srednje škole, 6 godina fakultetskog obrazovanja, 4-6 godina specijalizacije, 2-4 godine subspecijalizacije za 600 eura više nećemo raditi, nećemo ni za 700 ni za 800 nećemo. Preko naših leđa se više neće kupovati socijalni mir niti ćemo više biti adresa za ubiranje usluga. Mi jesmo humanitarci, ali nismo volonteri”, poručili su iz Sindikata.

”Kad  ne možemo  dobiti  plaće koje se isplaćuju  savjetniku, općinskom sucu, ministru, onda minimalno što tražimo jest izjednačavanje plaća sa kolegama liječnicima iz drugih županija. Primjera radi, osnovne plaće liječnika istog ranga po drugim županijama: Sarajevo 2015 KM, Zenica 2095 KM, Travnik 1981 KM, Orašje 1790 KM, Goražde 1705 KM, Livno 1920 KM, Bihać 2015 KM, a u Mostaru 1200 KM“, kažu iz Sindikata.

Podrška pacijenata

Iz ovog Sindikata su ponovo potvrdili da im je ispred Vlade HNŽ-a rečeno da se i ostalim sindikatima u zdravstvu otvaraju pregovori isti dan. Naglašavaju da je njima kao sindikatu statutarna obaveza da podržavaju ostale sindikalne organizacije te se slažu s priopćenjem sindikata ostalih zaposlenih u zdravstvu da sva tri sindikata imaju pravo da budu zastupani direktno preko svojih zastupnika kroz odvojene, vlastite pregovore.

Liječnici pacijentima zahvaljuju na podršci, na razumijevanju, na toplim riječima, na želji da i sami stanu s njima, ispred ustanova da štrajkaju zajedno s liječnicima.

„Iako mi nismo krivci za ovu situaciju, želimo im se ispričati u ime ostalih i poručiti im da ćemo uraditi sve što je u našoj moći da se možemo vratiti čim prije onome što najbolje znamo, a to je brinuti se za vas”, poručili su iz  Sindikata doktora medicine i stomatologije u HNŽ-u.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250