Article_Top_970x250

´Pitao sam Izetbegovića je li ozbiljan u vezi inicijative za promjenu imena RS, on me samo gledao´

milorad dodik:

´Pitao sam Izetbegovića je li ozbiljan u vezi inicijative za promjenu imena RS, on me samo gledao´

velj 20, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Srpska info

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da je na sastanku s liderima SDA i HDZ-a BiH u ponedjeljak Bakira Izetbegovića upitao vezi sa incijativom o promjeni imena RS-a.

"Nismo nešto o tome razgovarali, ali sam ga upitao da li je ozbiljan u vezi s tim, on me samo gledao", rekao je Dodik, odgovarajući na pitanje novinara, piše Klix.ba.

Dodik je danas zajedno sa veleposlanikom Rusije Petrom Ivancovm položio vijenac kod spomen-ploče nekadašnjem ruskom veleposlanika u UN-u Vitaliju Čurkinu, koji je poznat po tome što je u Vijeću sigurnosti blokirao nacrt rezolucije o Srebrenici koju je predložila Velika Britanija.

On je ponovio da je u ovom trenutku otvoreno pitanje formiranje vlasti i da na spomenutom sastanku s Izetbegovićem i Draganom Čovičem nije bilo nikakvih pomaka.

"Bili smo nedavno u Bruxellesu i tamo je rečeno da ničim nije uvjetovano formiranje vlasti, ni MAP-om, ni NATO-om niti bilo kakvim upitnicima", rekao je Dodik.

Novinari su ga upitali je li riješeno pitanje njegovog osiguranja, budući da inzistira na pripadnicima MUP-a RS-a, dok je nadležnost na Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, Dodik je rekao "anketirajte ove momke iza mene i vidjet ćete odakle dolaze, iz MUP-a RS".

On je rekao da političari iz RS-a svakodnevno doživljavaju pritiske zbog ulaska BiH u NATO, te da se odluka Skupštine RS-a o vojnoj neutralnosti ne uvažava. Govoreći o problemima s migrantima rekao je da je zato najviše odgovorna "aktualna nesposobna struktura" na razini države.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250