StoryEditor

Pismo ISIS-ovih Bosanki iz Sirije: "Primite nas natrag zbog naše nevine djece"

Piše D  /  19.02.2019., 11:02h

Poručuje da je ona, kao i još dvije žene iz BiH, spremna prihvatiti posljedice i odgovarati na sudu, piše Radio Slobodna Europa.

"Nas tri, bosanske državljanke, apeliramo da nas Bosna i Hercegovina vrati natrag i našu maloljetnu djecu u normalan život, koji smo nekad imali", pišu. Spomenutom mediju pismo je proslijedila majka jedne od Bosanki u Siriji. Ona se nalazi u kampu na sjeveru zemlje u kojem je još oko 700 žena i 1500 djece. Društvo joj prave još dvije žene iz BiH.

"Nakon bijega iz ISIS-a, predane smo Kurdima koji su nas stavili u kamp. Tu boravimo približno dvije godine. Ja sam jedna od bosanskih državljanki, koja se nalazi u kampu na sjeveroistoku Sirije. Imam dvoje djece. Sa mnom se nalaze još dvije bosanske državljanke, jedna ima četvero, a druga troje djece", stoji u pismu.

Kažu da su bile prisiljene

Tvrde da su ih muževi prisilili da se pridruže Islamskoj državi.

"Mi smo otišle pod pritiskom i silom naših muževa, ne svojevoljno. Ja sam imala samo 18 godina kad sam otišla, bilo me mnogo strah posljedica koje će uslijediti ako ne odem, a druge dvije žene su bile pod pritiskom zbog svoje djece i mogućih posljedica također", pišu.

Islamska država sad je slomljena, a brojni islamisti iz Europe sad su veliki sigurnosni problem. Stotine drugih žena iz Velike Britanije, Francuske, Belgije, Nizozemske, Kanade i mnogih drugih zemalja sada traže od vlada svojih država da ih prime natrag. Usporedo sa zahtjevima ovih žena, sve je jači pritisak na zemlje da preuzmu svoje državljane iz Sirije, posebno nakon odluke o povlačenju Sjedinjenih Američkih Država.

Broj žena u kampovima svakog je dana sve veći jer se od ISIS-a oslobađaju nova područja.

Iz BiH u ISIS otišlo preko 200 osoba

Točan broj ljudi iz BiH koji se pridružio ISIS-u u Siriji nije poznat. Smatra se da su u Siriju i Irak od 2012. do 2017. godine otišla 172 muškarca iz Bosne i Hercegovine i više od 60 žena s oko 60 djece. Mnoga djeca bosanskohercegovačkih državljana rođena su u Siriji te nisu dio ove statistike.

Kažu da su spremne na posljedice ako ih se primi.

"Nas tri, bosanske državljanke, apeliramo da nas Bosna i Hercegovina vrati natrag i našu maloljetnu djecu u normalan život, koji smo nekad imali. Spremni smo podnijeti i sudski proces, koji će sigurno uslijediti prilikom povratka u našu državu.

Još jednom vas molimo u naše ime i imena naše nedužne djece da nas primite natrag i da nam pružite drugu priliku za novi život, ako ništa zbog maloljetne, nedužne djece. Spremne smo podnijeti posljedice naše greške, to je najmanji problem. Unaprijed Vam hvala i nadamo se da ćete nama i našoj djeci pružiti i omogućiti drugu priliku, jer ne postoji nijedna osoba na svijetu, a da ne pravi greške, pa bilo kojeg oblika. Još jednom, hvala", napisala je 22-godišnja Sarajka.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 15:53