Article_Top_970x250

PINTER O GENERALU PRALJKU: Vrijeme će pokazati što se doista događalo od 1992. do 1994.

godišnjica

PINTER O GENERALU PRALJKU: Vrijeme će pokazati što se doista događalo od 1992. do 1994.

stu 29, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Ispivši otrov u haškoj sudnici, general Slobodan Praljak 29. studenog 2017. ušao je u povijest odbivši presudu riječima ‘General Praljak nije ratni zločinac, s prijezirom odbacujem vašu presudu’.

Danima nakon ovog čina uslijedile su analize lika i djela generala, ali i samog čina koji je uzburkao svjetsku javnost, piše Direktno.

Jedni su smatrali da je njegov čin bio očajnički krik pravednika, drugi da se radilo o svojevrsnoj predstavi koju je, inače redatelj po struci, odlučio tragično izvesti, sa samo jednim činom, a treći su likovali koristeći gadljive termine poput "praljkovače" podsjećajući fotografijama i memovima na sam čin ispijanja ubojitog cijanida. 

Haag je proveo istragu, policija je odradila svoje, kako je otrov dospio u sudnicu - ni danas nije jasno. Održani su prigodni govori, zapaljene su svijeće, bila je komemoracija, Marin Miletić je dobio otkaz zbog teksta u jednoj dnevnoj tiskovini i prošle su dvije godine...

Facebook cenzura

Dvije godine nakon toga, sjećanje za Praljkom pomalo blijedi s obzirom na to da je putem društvenih mreža gotovo nemoguće spominjati njegov lik ili ime jer vas Facebook sankcionirana trajnim ili privremenim blokiranjem. Navodno, riječ je o algoritmima koji prepoznaju ime, prezime i fotografiju nekadašnjeg prvog čovjeka HVO-a pa vas u svrhu poticanja promocije samoubojstva kao takvog blokiraju. 

Odvjetnica generala Slobodana Praljka Nika Pinter kazala je u izjavi za portal Direktno kako se nakon presude morala pribrati s obzirom na to da su uslijedila policijska ispitivanja.

"Nakon izricanja presude i satima nakon toga u mojoj su glavi misli bile nepovezane, isprepletene, svezane u čvor, no morala sam razmrsiti misli, zatomiti osjećaje i  rekonstruirati dane, mjesece, godine zbog ispitivanja na policiji", kazala nam je Printer.

'Presuda nije odraz činjenica'

Vrijeme će, smatra generalova odvjetnica, pokazati što se zbilja dogodilo u BiH u vremenskom razdoblju za koje je šestorka osuđena. 

"Kao onda i danas mislim da presuda nije odraz činjenica koje su putem dokaza obrana, ne samo obrane generala Praljka, prezentirane sudu. Danas sam uvjerena da će vrijeme, pa makar i kada me više ne bude, pokazati što je stvarno bilo u vremenskom razdoblju 1992. do 1994. na području Bosne i Hercegovine i HZ/HR HB. Danas kada razmišljam o tom danu povezujem ga s kineskom poslovicom 'Sve zablude imaju svoje vrijeme, a i najmanja istina i nakon sto milijuna poteškoća, mudrolija i spletaka ostaje uvijek ono što je bila'", ističe Pinter. 

Na upit jesu li Hrvati, posebno oni u BiH, išta naučili iz Praljkovog čina, Pinter se ponono poslužila kineskim poslovicama. 

"'Ako se oblaci ne nakupe, neće biti kiše; ako se narod ne ujedini, neće biti snažan'. 'Ako su trojica ljudi jednodušna, i žutu zemlju pretvorit će u zlato; ako misle svatko za sebe, i žuto zlato pretvorit će u prah'", riječi su odvjetnice generala Praljka. 

Sinoć su u čast druge godišnjice generalove tragične smrti udruga Hrvatska zvona u Mostaru izveli posvetu generalu u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača. 

General Praljak i rukovodstvo nekadašnje Herceg Bosne osuđeni su 29. studenog 2017. u Haaškom sudu drugostupanjskom presudom za zločine nad Bošnjacima tijekom proteklog rata kao i za udruženi zločinački poduhvat u jednom razdoblju 1993. na području tadašnje Herceg Bosne. 

U petak, na dan godišnjice, u mnogim hrvatskim mjestima diljem BiH paljenjem svijeća bit će odana počast generalu Slobodanu Praljku, piše Direktno.

Dnevnik.ba