StoryEditor
zabrinjavajući incident

Piloti zaspali za vrijeme leta na visini od 11.277 metara: Probudio ih alarm

Piše desk  /  19.08.2022., 12:36h

Nakon što su prošli i preletjeli pistu isključio se autopilot i upalio se alarm koji je probudio posadu koja je ipak onda preusmjerila avion i sigurno sletjela

Prilično zabrinjavajuć incident dogodio se najvećoj afričkoj zrakoplovnoj kompaniji nakon što su dva pilota, za vrijeme leta, zaspala. Piloti zaspali na visini od 11.277 metara.

The Aviation Herald objavio je vijest o incidentu koji se dogodio na letu iz Khartouma, glavnog grada Sudana, za Adis Abebu, glavni grad Etiopije.

Avion Boeing 737-800 letio je za kompaniju Ethiopian Airlines prema Adis Abebi kad su piloti zaspali na visini od 11.277 metara. Avion je nastavio letjeti, zadržavajući putanju i visinu.

Kontrola leta pokušala je u više navrata kontaktirati kokpit kad su trebali sletjeti, no bezuspješno. Nakon što su prošli i preletjeli pistu isključio se autopilot i upalio se alarm koji je probudio posadu koja je ipak onda preusmjerila avion i sigurno sletjela.

Avion je zadržan na zemlji oko dva i pol sata prije nego što je dozvoljen ponovni let.

Novinar i analitičar zračnog prometa Alex Macheras istaknuo je na Twitteru da umor kod pilota nije ništa novo, ali je i dalje jedna od najvećih prijetnji sigurnosti u zračnom prometu, prenosi N1.

Dnevnik.ba

21. svibanj 2024 12:53