StoryEditor

Piloti pakistanskog aviona nisu bili fokusirani na let: ‘Raspravljali su o koroni...‘

Piše D  /  24.06.2020., 03:06h

Piloti pakistanskog zrakoplova u čijem je padu prošli mjesec poginulo 97 ljudi nisu bili usredotočeni na let, već zaokupljeni razgovorom o koronavirusu, objavio je pakistanski ministar zrakoplovstva u srijedu. 

Airbus A320 pakistanske državne aviokompanije pao je 22. svibnja u južnom gradu Karachiju. Kad je zrakoplov udario u tlo kilometar od zračne piste, u drugom pokušaju slijetanja, poginuli su svi osim dva putnika. 

Ministar Gulam Sarvar Khan je u predstavljanju prvog izvještaja o nesreći pred parlamentom kazao kako je zrakoplov bio u potpunosti tehnički ispravan, no da piloti nisu bili „usredotočeni“ zbog pandemije koronavirusa. 

- Rasprava tijekom cijelog leta bila je o koronavirusu - kazao je Khan o snimljenim razgovorima između pilota i kopilota.

- Koronavirus je dominirao njihovim mislima. Virus je pogodio njihove obitelji - dodao je. 

U izvještaju se ne navodi sadržaj tih razgovora, no stoji kako piloti nisu pratili protokole slijetanja. 

- Izdano je nekoliko upozorenja, poput onog o prevelikoj brzini, tehničkoj nespremnosti za slijetanje i o blizini tla, no ona nisu poslušana - otkrio je ministar. 

- Prvo slijetanje je provedeno bez spuštenih kotača. Zrakoplov je dotaknuo pistu svojim motorima -  navodi se. 

Zrakoplov je na udaljenosti od 16 kilometara od piste bio na prevelikoj visini, na što su kontrolori leta upozorili pilote i savjetovali im da naprave još jedan krug prije slijetanja

„Kontrolori su ih upozorili, no oni su rekli da će ‘se snaći‘ i potom počeli ponovno razgovarati o koronavirusu“. 

Po ministrovim riječima, istraga je također pokazala da pilot nije spominjao bilo kakve tehničke poteškoće prilikom zadnjeg pokušaja slijetanja.

U Pakistanu je zabilježeno sveukupno gotovo 190 tisuća slučajeva zaraze, s 3,7 tisuća smrtnih slučajeva, a država je prošli mjesec zabilježila veliki rast novih zaraza, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 23:19