StoryEditor
morh:

Piloti HRZ-a otišli na obuku za Rafale u Francusku

Piše hina  /  30.01.2023., 10:38h

Prva skupina pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) otišla je ove godine na obuku za avion Rafale u zrakoplovnu bazu Francuskoga ratnog zrakoplovstva u Mont-de-Marsanu, a trajat će 15 mjeseci, priopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo obrane (MORH).

Na obuku su otišli u skladu s potpisanim ugovorima o nabavi višenamjenskog borbenog aviona Rafale i Programom realizacije uvođenja aviona Rafale u operativnu uporabu u Oružane snage Republike Hrvatske.

"Vjerujem kako će piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, znanjima i vještinama koje posjeduju, za vrijeme obuke u Francuskoj uspješno savladati sve izazove i zadaće koje će ova obuka pred njih postaviti“, rekao je ministar obrane Mario Banožić.

Dodao je kako je za uspješan završetak obuke nužna i visoka motiviranost naših pilota. "Naši piloti kroz sve ove godine pokazuju vrhunsku spremnost, predanost i motiviranost za čuvanje hrvatskog neba", istaknuo je.

Ministar obrane vjeruje da će ta obuka biti još jedna uspješna stepenica u njihovoj pilotskoj karijeri, a istaknuo je kako je vidljivo da se projekt nabave višenamjenskog borbenog aviona uspješno provodi.

U Ministarstvo obrane podsjećaju kako je prva skupina zrakoplovno-tehničkog osoblja za održavanje aviona Rafale otišla na obuku u studenome prošle godine, a obuka se provodi u Francuskom ratnom zrakoplovstvu i tvrtkama proizvođača aviona, opreme i naoružanja.

Postupno će se na obuku u Francusko ratno zrakoplovstvo i tvrtke proizvođača aviona, opreme i naoružanja uputiti oko 90 pripadnika različitih specijalnosti kako bi se stvorili uvjeti za operativnu uporabu aviona Rafale, ističe u priopćenju Ministarstvo obrane. 

Dnevnik.ba

25. srpanj 2024 11:50