Pilot heroj je prije 30 godina preletio u Austriju: ”Neću pucati na Hrvate”FOTO: IGOR KRALJ/PIXSELL/ZRAKOPLOVNO-TEHNIčKA šKOLA "RUDOLF PEREšIN" -
StoryEditor
Rudolf Perešin

Pilot heroj je prije 30 godina preletio u Austriju: "Neću pucati na Hrvate"

Piše Desk  /  25.10.2021., 08:19h
Na današnji dan, prije točno 30 godina, tadašnji pilot Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva Rudolf Perešin završio je karijeru u JNA, sletjevši svojim borbenim avionom MiG-21 u Austriju, nedaleko od Klagenfurta.

Tijekom prvog leta nakon dulje pauze nametnute administrativnim zabranama letenja za sve Hrvate na aerodromu Perešin je poletio iz Bihaća te je trebao nadzirati povlačenje JNA iz Slovenije.

Planiranom trasom preko Zagreba, Ljubljane, sve do Kopra i natrag preko Ljubljane, spustio se u razinu tla te uletio u zračni prostor Austrije otprilike oko Bleiburga.

Odmah po ulasku u austrijski zračni prostor izvukao je stajni trap te se zaputio prema zračnoj luci pokraj Klagenfurta, gdje je uspješno prizemljio svoj nenaoružani nadzvučni zrakoplov MIG 21.

"Ja sam Hrvat i neću pucati na Hrvate"

Tada je cijeli svijet uz fotografiju hrvatskog pilota i aviona MiG-21 na aerodromu u Klagenfurtu prenio njegove riječi:

"Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate", kazao je Perišin, slikajući se pored svog aviona.

Četiri dana kasnije Perešin se vratio u Hrvatsku, gdje je pristupio HRZ-u Hrvatske vojske. Svoj obol u obrani Hrvatske od agresora Perešin je dao u akcijama i operacijama Hrvatske vojske, u kojoj je bio istaknuti član Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

Došavši u Zagreb, u GSHV, u svom prvom intervjuu nakon preleta na pitanje novinara smatra li se herojem, kazao je:

"Učinio sam samo ono što mislim da je dužnost svakog građanina Hrvatske. Svatko tko Hrvatsku smatra svojom domovinom treba pridonijeti borbi za slobodu. Pravi su heroji u Vukovaru i na drugim borbenim linijama, no za mnoge od njih nikada se neće čuti."

Zarobljen nakon što je srušen MiG-om

Nesretnog 2. svibnja 1995. godine, drugog dana akcije Bljesak, njegov MiG pogođen je protuavionskim topovima blizu Stare Gradiške, a Perišin se katapultirao iz zrakoplova. Pao je na neprijateljski teritorij i zarobljen je.

Posmrtni ostaci legendarnog pilota vraćeni su članovima njegove obitelji 4. kolovoza 1997. godine, a nakon nešto više od mjesec dana, točnije 15. rujna 1997., pokopan je na groblju Mirogoj u Zagrebu.

Njegovo ime od 25. ožujka 1998. godine nosi Zrakoplovno-tehnička škola u Velikoj Gorici, kao i Središte za obuku HRZ-a i PZO-a "Rudolf Perešin" u vojarni Zemunik kod Zadra.

Njegov zrakoplov, kojim je 1991. preletio do Klagenfurta, vraćen je u svibnju 2019. godine u Hrvatsku. Do sada je bio izložen u Vojno-zrakoplovnom muzeju u austrijskom gradiću Zeltwegu, prenosi Index.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 06:00