StoryEditor

Pijavica u Zagrebu razbacala avione, digla je i krov hangara!

Piše D  /  04.10.2020., 01:10h

- Šteta je ogromna, potpuna katastrofa! Vjetar je ‘digao‘ najmanje pet zrakoplova i hangar. Oštećena je upravna zgrada. Kod našeg susjeda je vjetar prevrnuo još jedan zrakoplov, drugom je šatorski hangar prevrnulo šatorsku konstrukciju i platno, na trećem su hangaru prozori razbijeni... - nizao je u dahu upravitelj aerodroma Marko Marjanović.

Rekao je i kako su mjerni uređaji pokazali da je brzina vjetra bila 65 čvorova, što odgovara brzini od oko 130 kilometara na sat. Dodao je da je mjerni uređaj bilježio da je smjer vjetra "ludovao". 

- To znači da se radilo o pijavici - rekao je za 24sata.hr Marjanović. 

Slike kaosa koji je ostao nakon pijavice objavio je i AvioRadar.hr.

- U dijelu naselja nije pao ni list sa stabla, a na hangaru aerodroma podignut je krov, okrenuti su avioni, ma to je mogla napraviti samo pijavica - rekla je svjedokinja posljedica pijavice.

AvioRadar.hr, koji je objavio fotografije, donosi kako su u nevremenu oštećena tri zrakoplova, od kojih je dvije Cessne olujni vjetar okrenuo naopako (Cessna 150 9A-DEY i Cessna 172 9A-DMJ), dok je još jedan zrakoplov (Piper PA-18 Super Cub; 9A-DBS) stradao prilikom djelomičnog urušavanja krova i vrata hangara Aerokluba Zagreb.

U istom hangaru je zbog rušenja krovnih ploča stradala i motorna jedrilica Scheibe SF.25B Falke reg. oznaka 9A-DGZ. Dodatno, dva vojna helikoptera Mi-171 su trenutno van uporabe zbog oštećenja rotora.

Na slikama se vidi da je oštećena i benzinska crpka. 

Na hangaru MUP-a vjetar je dignuo krov. Tijekom noći na aerodromu su intervenirali i vatrogasci, koji su ispumpavali veliku količinu oborinske vode sa stajanke.

Policijski očevid kao i izvidi osiguravajućih kuća su počeli rano jutros te su još u tijeku.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 00:22