StoryEditor

Picula razbija iluzije: Od proširenja nema ništa, Europa je okružena krugom vatre

Piše D  /  10.05.2019., 09:05h

Za sebe kaže da je Meditaranac koji je slučajno rođen na Malom Lošinju, odrastao u Šibeniku i na kraju završio u Zagrebu.

Danas se obilježava Dan Europe, a Picula kaže da se u Hrvatskoj to "vidi na nekoj formalnoj razini".

"Danas Europa nije pojam koji samo ujedinjuje ljude, nego je to pojam u kojemu se doista sučeljavaju različita politička razmišljanja i vizije. EU postaje poprište novih i starjiih politčkih opcija", kaže.

"Jedan od temeljih problema koji radi pritisak na vrijednosti i temelje EU-a je to što EU nije zajednička država nego zajendica država. Donijeti odluke u krizi u zajednici država je sve teže", govori Picula. 

SDP-ov europarlamentarac osvrnuo se i na izjave čelnice Neovisnih za Hrvatsku, Brune Esih, koja je u srijedu pisala o "okupaciji Zagreba". 

"Mislim da je to neprihvatljiva izjava. Dovoljno je prelistati Ustav da se utvrdi daje to u suprotnosti sa zakonom", kaže Picula i dodaje kako su upravo te ideje, koje su unesene i u Ustav, ono što je i Bruni Esih omougćilo da se bavi politikom.

"Uvijek sam za to da se sučeljavaju argumenti. Ono što je realna mogućnost je da ta, ali slične opcije, budu izrazito prisutne u idućem sastav EP-a", govori Picula i predviđa da po prvi put u EP-u neće nadpolovičnu većinu činiti pučani i socijalisti. 

Što se tiče koristi koju je EU donijela Hrvatskoj, Picula smatra da nismo iskoristili priliku koja nam se pružila ulaskom u Europsku uniju. 

"Onaj tko se dobro pripremio je i osjetio korist", govori Picula dodajući da Hrvati EU doživljavaju kroz prizmu događaja u Hrvatskoj. 

"Ovih pet godina nisu bile samo rutinsko članstvo", kaže Picula navodeći kako su europske insitucije sjajne u mirnodopskim vrmenima, ali se nisu iskazale u izbjegličkoj i ekonomskoj krizi.

"Europa nije ostavila dobar dojam jer je okružena krugom vatre za razliku od sretnih vremena kad je bila okružena prstenom prijatelja", govori. Od proširenja EU-a nema ništa, smatra Picula, zbog niza okolnosti.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 19:35