Article_Top_970x250

Picula: Politika proširenja EU ponovno u centru političke debate

hrvatski eurozastupnik

Picula: Politika proširenja EU ponovno u centru političke debate

pro 14, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Wikipedia

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula izjavio je da je u opticaju nekoliko prijedloga kako bi se nastavio proces proširenja Europske unije (EU) i "izašlo iz škripca u koji su članice dovele i sebe i zemlje zapadnog Balkana".

"Dobro je što se proces proširenja vratio u centar političke debate", rekao je Picula u intervjuu za Radio slobodna Evropa (RSE) i dodao da se obnovljeni interes za zapadni Balkan odnosi i na BiH, ali da "pruženu ruku treba znati prihvatiti".

Picula je krajem studenog dobio zadatak da izradi Izvještaj s preporukama za otklanjanje blokada u procesu proširenja koji će biti predstavljen na summitu EU-Zapadni Balkan.

Summit je najavljen za početak svibnja 2020. godine, pet mjeseci nakon što Hrvatska preuzme predsjedavanje Europskom unijom. Prema Piculi, proces proširenja je u ozbiljnoj krizi "ne samo nekoliko posljednjih mjeseci, nego i nekoliko posljednjih godina".

"Upravo politika proširenja nailazi na otpore unutar same EU, što je kulminiralo stavom francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji je blokirao otvaranje pristupnih pregovora dvjema balkanskim državama - Sjevernoj Makedoniji i Albaniji", rekao je Picula i dodao da je njegov zadatak u Europskom parlamentu da pronađe način kako da se taj proces odblokira.

"Sve to s ciljem da se za vrijeme hrvatskog predsjedavanja idućih šest mjeseci, odnosno u Zagrebu na summitu u svibnju, omogući novi zamah proširenju. To neću moći napraviti bez suradnje sa svim onim koji podržavaju proces proširenja, ali moram čuti i kritičare, one koji smatraju da dosadašnja metodologija pregovaranja s novim kandidatima ne zadovoljava", rekao je Picula.

Dnevnik.ba