StoryEditor

Picula o mogućoj kandidaturi za predsjednika Hrvatske: "Bit će vremena…"

Piše D  /  07.05.2019., 04:05h

Nositelj SDP-ove kandidacijske liste za europske izbore Tonino Picula u utorak je iz Rijeke poručio kako je izborni cilj njegove stranke osvajanje tri mandata, ali važnijim od toga smatra da SDP u Europskom parlamentu dobije više prostora provesti program koji u kampanji predstavlja građanima.

Picula je naglasio kako je temelj tog programa ostvarenje pune ravnopravnost Hrvatske s ostalim članicama EU u sljedećih pet godina, a kao jedan od mehanizama za to vidi bolje korištenje kohezijskih i strukturnih fondova EU. "Osim uklanjanja dispariteta Hrvatske u odnosu na druge članice EU, ti fondovi mogu pomoći smanjenju dispariteta unutar same Hrvatske, njenih regija“, kazao je.

Novinari su ga pitali i je li on mogući SDP-ov kandidat za predsjednika Republike, na što je odgovorio kako ne bi bilo dobro voditi kampanju u kampanji. "Fokusiran sam na ovu kampanju. Predsjednički izbori dolaze poslije i bit će vremena da se razgovara o tim važnim izborima“, rekao je i dodao kako su "mnogi poželjeli SDP skrenuti s onoga što želimo ovom kampanjom pokazati i privući pozornost građana".

Novinare je zanimalo je li njegov dolazak u utorak na svečanost 10. godišnjice djelovanja Regionalne razvojne agencije REA Kvarner u Rijeci u skladu s naputkom da se sve političke stranke i pojedinci koji su uključeni u izbore za Europski parlament u najvećoj mogućoj mjeri suzdrže od pojavljivanja na javnim manifestacijama u organizaciji središnje državne ili lokalnih vlast.

Picula je odgovorio da njegov dolazak na svečanost ne bi povezao s tim naputkom, te poručio kako s REA Kvarner surađuje nekoliko godina na energetskoj tranziciji otoka te da to nadilazi kampanju.

Upitan kako tumači ocjene da je bio neprimjeren organizirani i najavljeni dolazak kandidata s SDP-ove liste na komemoraciju u Jasenovac, istaknuo je kako je dužnost svih građana, a posebno onih koji ih predstavljaju da iskažu svoju privrženost temeljnim vrijednostima na kojima počiva EU, a među njima je antifašizam.

 "Mi smo aktivni u borbi protiv svega onoga što Europu vuče nazad. U ovom slučaju nije bila riječ o predizbornoj kampanji, jer SDP dolazi na obilježavanje tog stratišta godinama i ne bi bila dobra poruka da smo ove godine izostali“, rekao je.

 Vezano za afere koje se povezuju s HDZ-ovim dužnosnicima Picula je kazao kako je jedan od razloga zašto građani trebaju izaći na ove izbore i glasati za SDP-ovu listu nužnost da Hrvatska osigura tranziciju koju do sad nije, a to je da postane članica EU ne samo formalno, nego i respektiranjem temeljnih vrijednosti pravne države te bude uvjerljiva u borbi protiv korupcije. "HDZ i njegovi partneri nikako ne uspijevaju iščupati Hrvatsku s listi na kojima je visoko, a to su razni oblici socijalne patologije, među kojima je korupcija najuočljivija“, naglasio je Picula.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 23:01