Article_Top_970x250

Picula na udaru SDP-a BiH zbog podrške Hrvatima u BiH u borbi za jednakopravnost

"prekršio sve regule dobrosusjedskih odnosa"

Picula na udaru SDP-a BiH zbog podrške Hrvatima u BiH u borbi za jednakopravnost

stu 12, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Komentirajući izjave Tonina Picule, člana Europskog parlamenta i člana SDP-a Hrvatske o BiH, Mašić je kazao da su nekoliko puta slali pisma i otvorene dopise SDP-u Hrvatske i da je Picula prekršio sve regule dobrosusjedskih odnosa BiH i Hrvatske.

Damir Mašić, politički direktor SDP-a BiH i zastupnik te stranke u Parlamentu FBiH, za N1 je kazao da je današnji poziv Milorada Dodika i Dragana Čovića upućen isključivo SDA, ali i da Nikola Lovrinović koji je kazao da "sarajevska čaršija vrši mobing nad SIP-om" nije kredibilna i relevantna osoba.

Susret Milorada Dodika i Dragana Čovića je očekivan i predstavlja način kontinuiteta te politike ma kakva ona bila, istakao je Mašić dodajući da nema baš pozitivno mišljenje o toj politici zajedničkog djelovanja SNSD-a i HDZ-a.

Današnji poziv Dodika i Čovića je upućen isključivo SDA.

"Oni su kazali da očekuju treću stranu a ta treća strana, bošnjačka strana, nije na ovoj strani. Mi smo multietnička stranka i imamo multietnički blok koji u Parlamentu FBiH ima 33 zastupnika, u državnom deset, kantonalnoj skupštini dvanaest. Oni su taj prvi poziv adresirali SDA. Mi u SDP-u nemamo nikakav problem, neka formiraju vlast. Ko sprječava SDA da formira vlast bilo gdje, gdje može. Mi nismo smetnja ni jednom njihovom procesu", istakao je Mašić.

Kada je formiranje vlasti u pitanju, Mašić je istakao da nijedna vlada FBiH nije formirana prije ožujka naredne godine.

Komentirajući izjavu Nike Lovrinovića, zastupnika HDZ BiH u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine koji je za N1 kazao: "Šta radi sarajevska čaršija. Vrši mobing na SIP i Ustavni sud. Sad kad mi koristimo demokratske mehanizme - Europski parlament, onda se okreće pila naopako. Gospodo draga do izmjena Izbornog zakona 2001. godine došlo se pod strašnim mobingom", Mašić je kazao da termin ""sarajevska politička čaršija" je termin koji je prvi iskoristio Rajko Vasić i da Lovrinović nije kredibilna i relevantna osoba.

"Termin 'sarajevska politička čaršija' je termin koji je prvi iskoristio Rajko Vasić iz SNSD-a. Sama činjenica da se takvi izrazi koriste i da se njima pokušava praviti podjela među onima koji nekome odgovaraju a nekome ne posebno od gospodina Lovrinovića koji nije kredibilna i relevantna osoba, u bilo kojem sektoru, da bi mi pravili komentare na njegov komentar", istakao je Mašić.

Kontrolu nad SIP-om imaju SNSD, HDZ i SDA istakao je Mašić.

"SNSD, HDZ pa i SDA su napravili potpunu političku kontrolu nad SIP-om. Tamo imate ljude koji su direktno iz političkih stranaka. Konkretno iz HDZ-a. Trenutni član SIP-a je bivši tajnik HDZ-a. Jeli moguće da te osobe u ovim osjetljivim temama i periodima budu nezavisne i nepristrane", podcrtao je Mašić i dodao:

"SIP radi pod političkim pritiskom. Sastav SIP-a je takav da sebi dozvoljava taj luksuz da se politički utječe na njih. Oni pod političkim pritiskom modeliraju rješenja. SIP bi trebao biti tehničko tijelo koje bi formalno-pravno trebalo provoditi izborni proces. Oni se ponašaju kao mali parlament. Oni trenutno razmatraju da ukinu sustav jedan-jedan-jedan u predstavljanju kada su u pitanju kantoni. Tu je problem što je to ustavna odredba. SIP se ne igra zakonodavca već ustavotvornog tijela koji će svojim odlukama mijenjati u potpunosti Ustav".

Komentarajući izjave Tonina Picule, člana Europskog parlamenta i člana SDP-a Hrvatske o BiH, Mašić je kazao da su nekoliko puta slali pisma i otvorene dopise SDP-u Hrvatske i da je Picula prekršio sve regule dobrosusjedskih odnosa BiH i Hrvatske.

"Mi smo reagirali javno nekoliko puta. SDP-u Hrvatske smo nekoliko puta poslali pisma i otvorene dopise. To što su oni stranka socijaldemokratske provenijencije to ne znači da se mi sa njima ili oni sa nama moramo slagati oko određenih pitanja. Kod gospodina Picule smo nekoliko puta jasno rekli da je izašao iz okvira 'socijaldemokratskog', on je prekršio sve regule dobrosusjedskih odnosa BiH i Hrvatske", naglasio je Mašić.

Mašić je istaknuo da se razgovara o svemu osim o funkcijama i da će do kraja mjeseca biti usuglašeno sve oko formiranja vlasti u KS..

"Ovi razgovori se vode o svemu onome osim o raspodjeli pozicija. Trenutno imamo preko 250 mjera jasnih i preciznih za svaki od resora u Skupštini KS. Sutra očekujem da ćemo utvrditi principe formiranja. Nakon toga slijedi usuglašavanje programskih mjera. Do kraja mjeseca ćemo imati usuglašeno sve i očekujem da će se otvoriti ozbiljna priča", zaključio je Mašić.

Ono što mogu da garantiram je SDP i naša četiri zastupnika, kazao je Mašić, ističući da vjeruje da se neće desiti kupovina zastupnika.

Dnevnik.ba