StoryEditor
"riskiranje rata"

Picula među europskim zastupnicima koji su pisali OHR-u i Borellu: Zaustavite Dodika

Piše Desk  /  21.10.2021., 15:12h
Osam zastupnika u Europskom parlamentu iz različitih stranaka uputilo je dramatično pismo šefu vanjske i sigurnosne politike Europske unije Josepu Borrellu te visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu pozivajući ih da konačno reagiraju i zaustave Milorada Dodika.

U pismu iskazuju veliku zabrinutost zbog posljednjih poteza vlasti u entitetu Republika Srpska i najave novih aktivnosti na rušenju ustavnog poretka u BiH. 

Upozoravaju da tenzije rastu i da ih proizvodi prije svega član Predsjedništva iz RS-a Milorad Dodik, prije svega blokadom državnih institucija te konstantnim radom na secesiji rušenjem ustavnog poretka BiH.

Zastupnici strahuju da će takva politika RS-a ugroziti stabilnost na cijelom Zapadnom Balkanu, što može uzrokovati čak i oružane sukobe u nekim područjima.

Nelegitimno povlačenje iz institucija BiH je direktna prijetnja miru u BiH, naglašava se u pismu.

image

Zastupnici u EP pisali Borrellu i OHR-u

SCREENSHOT -
image

Zastupnici u EP pisali Borrellu i OHR-u

SCREENSHOT -

Naglašavaju da se riječ "rat" nikada češće nije spominjala na Balkanu kao posljednjih tjedana i mjeseci. Kao jednog od krivaca targetiraju Srbiju, koja je nedavno, na određeni način zaprijetila i NATO-u. Zastupnici u Europskom parlamentu pozivaju i OHR, ali i vodstvo EU da hitno reagira i sankcionira one koji narušavaju mir i ruše ustavni poredak.

Pozivaju i EUFOR da održi mir i očuva Daytonski sporazum te teritorijalni integritet BiH.

Pismo potpisuju Tineke Strik (Zeleni), Michael Gahler (EPP), Tonino Picula (Partija europskih socijalista), Hilde Vautmans (Renew), Reinhard Butikofer (Zeleni), Paolo Rangel (EPP), Dietmar Koster (Partija europskih socijalista) i Klemen Grošelj (Renew).

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 01:18