Article_Top_970x250

Picula i Zovko na čelu njihovih grupa u Odboru za vanjske poslove EP-a

Picula i Zovko na čelu njihovih grupa u Odboru za vanjske poslove EP-a

srp 10, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu (EP) Tonino Picula imenovan je koordinatorom socijaldemokrata (S&D), a Željana Zovko zamjenicom koordinatora pučana u Odboru za vanjske poslove EP-a (AFET).

"Zalagati ću se za jačanje parlamentarne dimenzije vanjske politike EU kao i strateške pozicije EU u svijetu na temelju njenih neprolaznih vrijednosti koje su je učinile najvažnijim političkim projektom u cijeloj europskoj povijesti. EU mora ostati jak globalni igrač i u 21. stoljeću kao što je s tolikim uspjehom obilježila 20. stoljeće", izjavio je Picula u utorak prilikom imenovanja, priopćio je njegov ured, prenosi Hina.

Picula ističe da su sigurnosna pitanja povezana s klimatskim promjenama i migracijama potaknutim ratnim zbivanjima i ekonomskim nejednakostima među najvećim izazovima s kojima se EU trenutno suočava.

"Način na koji ćemo se s njima nositi odredit će u velikoj mjeri i budućnost Unije i njezine unutarnje političke odnose", rekao je Picula.

S&D u AFET-u ima 30 članova, 15 punopravnih i 15 zamjenskih.

Posao koordinatora je vođenje pripremnih i radnih sastanaka u Bruxellesu i Strasbourgu, gdje se prije svakog glasovanja u odboru prolazi kroz sva vanjskopolitička izvješća o pojedinim zemljama i temama. Koordinator je odgovoran i za liste glasovanja, informiranje zastupnika o stavovima i određivanje pozicija parlamentarne grupacije u slučaju da postoje problematična pitanja. Koordinator je taj koji donosi odluke o agendi; koja će izvješća i kad biti stavljena na agendu grupacije, određuje koji će od zastupnika grupacije raditi na kojem izvješću kao izvjestitelj ili izvjestitelj u sjeni te tko će dobiti riječ na plenarnom zasjedanju o vanjskopolitičkim temama.

Picula je također zamjenski član Pododbora za sigurnost i obranu (SEDE) te se kao koordinator u AFET-u zajedno s kolegama iz Pododbora usuglašava i o izvješćima tog tijela o kojima se glasuje na Odboru za vanjske poslove.

Zastupnik SDP-a je i zamjenski član u Odboru za regionalni razvoj.

Zovko je prošlog tjedna imenovana zamjenicom koordinatora Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) Michaela Gahlera.

Osim u AFET-u, zastupnica Zovko je u novom sazivu i članica Pododbora za sigurnost i obranu i zamjenska članica u Odboru za kulturu i obrazovanje (CULT).

Dnevnik.ba