StoryEditor
Zastupnik u Europarlamentu

Picula: "Glasao bih za obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj"

Piše desk  /  24.11.2022., 11:31h

Zastupnik u Europarlamentu Tonino Picula gostovao je u Studiju uživo na N1 u kojem je komentirao obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

Picula kaže kako je to pitanje koje zadire u ustavne ovlasti no kako se radi prije svega o političkoj poruci koju Hrvatska može poslati Ukrajini da je spremna ispuniti sve svoje savezničke obveze.

“Moje mišljenje je da treba zrelo razmisliti o ovoj mogućnosti ali mislim da se Hrvatska treba priključi onim državama koje će omogućiti ukrajinskim vojnicima da budu bolje obučeni da doista bolje koriste sredstva koja su im na raspolaganju ovog trenutka ili koje će tek dobiti”, kaže Picula i dodaje da je on u Hrvatskom saboru da bi glasao za obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

Picula je komentirao i odluku Europskog parlamenta da Rusiju nazove terorističkom zemljom. Kaže kako se radi o važnoj i ozbiljnoj političkoj poruci. “Ogroman broj zastupnika u EP-u podržao je tu rezoluciju da ruski režim Vladmira Putina sponzorira terorističku djelatnost i u tom dokumentu pozivamo na daljnu izolaciju Rusije iz međunarodnih institucija”, rekao je Picula i dodao kako su pozvali i na izradu devetog paketa sankcija Rusiji te kako su tražili da se zloglasni Wagner stavi na listu terorističkih organizacija.

Na pitanje prate li osudu ruske agresije od strane EP-a i druge europske institucije Picula kaže ovog trenutka velika članica Europske unije slijedi zajedničku politiku prema Moskvi. Dodaje kako ima država kojima to teško pada jer nisu sve fiskalno snažne kao Njemačka, no da ima i onih koje iskaču poput notornog mađarskog premijera Viktora Orbana koji koristi svaku priliku da uloži veto na neku zajedničku odluku.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 00:22