StoryEditor

Picula: Europska komisija želi nastaviti politiku proširenja EU

Piše D  /  09.12.2019., 01:12h

"Nova predsjednica EK (Ursula von der Leyen) je naglasila otvorenost prema zemljama zapadnoga Balkana i to je snažna poruka, ali i signal da Njemačka sa svojom šeficom Europske komisije planira nastaviti istim vanjskopolitičkim usmjerenjem i prioritetima, premda je EK nadnacionalno tijelo", kazao je Picula u intervjuu za list. 

Priliku za dodatnu potvrdu takve politike vidi u summitu EU-zapadni Balkan, koji će se na proljeće iduće godine održati u Zagrebu u sklopu predsjedavanja Hrvatske Vijećem EU. Dodao je kako rasprave o inicijativama francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji zagovara drugačiji pristup politici proširenja, ne smiju zaustaviti proces kao takav, a zemlje-kandidatkinje za članstvo trebaju biti ocijenjene individualno i na temelju postignuća, javlja Hina. 

"Macronova alternativna struktura pregovaranja, kako ju je predložio, suštinski bi promijenila politiku proširenja i tih sedam točaka su nešto poprilično drugačije nego dosadašnji sustav i to bi otvorilo mnoštvo problema, poglavito sa Srbijom i Crnom Gorom koje su odmakle u procesu pregovaranja po sadašnjem modelu i one bi se, naravno, protivile novome setu pravila. Sadašnji model, kroz kojega je prošla Hrvatska, je ipak uvjerljiviji jer se kandidatu kada uđe (u proces pregovaranja s EU) otvaraju sve mogućnosti korištenja europskih fondova i nude prednosti zajedničkoga tržišta", kazao je Picula. 

Istaknuo je kako su zagovornici proširenja EU razočarani što velike i strateške teme postaju monetom za potkusurivanje u unutarnjopolitičkim sukobima jer, kako je dodao, Macronovi potezi nisu samo pitanje odnosa Francuske i Njemačke i toga tko će imati primat u upravljanju Unijom, već i njegovih borbi s francuskom oporbom. 

"EU je potreban dokaz da je sposobna rješavati velike probleme našega kontinenta u 21. stoljeću, kao što ih je rješavala u drugoj polovici 20. stoljeća. Sreća je što u EU postoje političari koji su toga svjesni", kazao je Picula. 

Ocijenio je kako je proširenje EU jednostavno pametno rješenje jer bi Unija tako smanjila napetosti na svojim granicama i spriječila da neke velike strane sile, putem svojih posrednika u susjednim državama, generiraju nestabilnost koja Europu slabi. Picula je poručio kako se upravo stoga kao koordinator grupacije Socijalista i demokrata za vanjsku politiku obvezao suoblikovati vanjsku politiku koja treba potvrditi ulogu EU kao globalnoga "smart-power" igrača.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 09:19