StoryEditor
Hrvatski europarlamentarac

Picula: "EU ne može okretati glavu od odgovornosti Vučića za događaje u regiji"

Piše fena  /  11.10.2023., 11:21h

Hrvatski europarlamentarac Tonino Picula kazao je da Europska unija (EU) ne može okretati glavu od odgovornosti srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića za sve što se događa ne samo na Kosovu, nego i u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

"EU ne može okretati glavu od odgovornosti predsjednika Vučića i njegovog režima za sve što se događa ne samo na Kosovu, nego i u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini", izjavio je Picula u intervjuu za N1 te dodao da Srbija svoje neriješene probleme u susjedstvu izvozi u obliku sukoba.

Očekuje se da će Europski parlament krajem ovog mjeseca usvojiti izvanrednu rezoluciju o odnosima Kosova i Srbije, nakon oružanog sukoba na sjeveru Kosova 24. rujna.

"Osuđujemo nedavnu agresiju naoružanih terorista na kosovskog policajca. Sve činjenice o ovom napadu moraju se rasvijetliti i odgovorni moraju izaći pred lice pravde", rekao je Picula.

Nekoliko europarlamentaraca zatražilo je sankcioniranje Srbije tijekom sjednice o Kosovu u Europskom parlamentu (EP) u utorak, na kojoj se raspravljalo o napadu naoružane skupine Srba na kosovsku policiju prije nekoliko tjedana na sjeveru zemlje.

Hrvatski saborski zastupnik Tonino Picula, govoreći u ime Kluba socijalista, zatražio je mjere protiv Srbije, nazvavši terorističkim napad na kosovsku policiju u Banjskoj, općina Zvečani tijekom kojeg je ubijen narednik Afrim Bunjaku.

"Nedavni događaji dokaz su koliko je situacija opasna. Zabrinuti smo ponašanjem Srbije i nakon ovih događaja", rekao je Picula.

Također i glasnogovornik Europske unije Peter Stano kazao je da srpske vlasti veoma dobro znaju što treba uraditi i što se od njih očekuje kada se govori o punoj i bezuvjetnoj suradnji u istrazi o incidentu u Banjskoj.

Prema njegovim riječima, EU je spremna, kada se članice slože, razmatrati određene mjere i protiv Srbije ako ne bude deeskalacije ili ako dođe do dodatne eskalacije.

"U ovoj fazi moramo prvo vidjeti korake ka smislenoj deeskalaciji, povratak na dijalog i punu i kompletnu istragu događaja 24. rujna", rekao je Stano u izjavi za Betu.

U Bruxellesu je danas počeo dvodnevni sastanak ministara obrane zemalja članica NATO-a na kojem će jedna od tema biti i situacija na Kosovu nakon događaja u Banjskoj

"Također ćemo se pozabaviti našom prisutnošću na Kosovu gdje su se povećale napetosti, stoga je važno da je NATO pojačao svoju prisutnost na Kosovu”, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Očekuje se da će na dnevnom redu biti i rat u Ukrajini te kako pomoći Kijevu da se odupre ruskim napadima i napreduje u protuofenzivi, te napad palestinske militantne skupine Hamas na Izrael koji je fokus međunarodne javnosti prebacio na Bliski istok.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 19:22