StoryEditor

Picula: BiH je posljednji veći korak ka EU napravila prije četiri godine

Piše D  /  05.05.2020., 10:05h

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i izvjestitelj za proširenje na zapadnom Balkanu Tonino Picula je u razgovoru za "Dnevni avaz", povodom predstojećeg samita Europske unije, koji se održava sutra u Zagrebu, kazao da u BiH trenutno ne vidi politički relevantnu snagu koja status quo, prilagođen postdejtonskim političkim elitama, može ozbiljno mijenjati.

 

Izostale reforme

Naglasio je da su prošle pune četiri godine od posljednjeg većeg iskoraka BiH prema Europskoj uniji.

- U međuvremenu su uglavnom izostale krupnije političke, ekonomske i socijalne reforme. To je produkt programirano loših međustranačkih odnosa i ciljanog blokiranja rada institucija. Međutim, BiH ima puno pravo na svoje mjesto u europskoj političkoj arhitekturi 21. stoljeća. Bilo bi idealno da svoje europske ambicije potvrdi unutarnjim harmoniziranjem političkih odnosa. Sve ostalo će ju držati na europskom začelju - kaže Picula.

Dodaje da će se zbog aktualne pandemije koronavirusa samit u Zagrebu održati samo kao videokonferencija.

- I pored toga, ambicije i ciljevi skupa na vrhu ostaju isti. Uz naglasak na održivu europsku perspektivu regije, EU će potvrditi da stoji uz svoje susjede i partnere te posebno ostaje posvećena aktivnoj podršci njihovim naporima u borbi protiv posljedica pandemije. EU je vrlo brzo mobilizirala paket viši od 3,3 milijarde eura u korist zapadnog Balkana - pojašnjava Picula.

Dodaje da posljednji paket pomoći uključuje neposrednu podršku zdravstvenom sustavu.

- Tu se podrazumijeva isporuka neophodnih zaliha, podrška socijalnim i ekonomskim potrebama, kao i paket makroekonomske financijske pomoći u iznosu od 750 milijuna eura i 1,7 milijardi paketa pomoći Europske investicijske banke. Bit će istaknuto da ovakva podrška, solidarnost i suradnja daleko nadilaze ono što bilo koji drugi izvaneuropski partner može pružiti regiji - naglašava Picula.

 

Milijuni siromašnih

Osvrnuo se i na aktualnu pandemiju koronavirusa. Ističe da bi se zbog nje moglo stvoriti novih 100 milijuna siromašnih.

- Riječ je o globalnoj krizi čije se realne i dugoročne ekonomske i društvene posljedice trenutno ne mogu do kraja pojmiti. Upravo zbog sveobuhvatnosti posljedica pandemije, ekonomskih i društvenih, u potpunosti razumijem kako u nekim zemljama postoji jak pritisak na što skorije otvaranje svih djelatnosti i ekonomije da bi se one u što većoj mjeri ublažile. Ipak, imam utisak da i dalje prijeti velika opasnost za živote ljudi svih dobi - naglašava.

 

Ogroman paket pomoći

Osvrnuo se i na ekonomske posljedice za EU.

- Članicama EU potreban je ogroman paket pomoći čiji bi teret bio solidarno raspoređen među članicama. Riječ je o sredstvima koje bi članice trebale preuzeti putem izdavanja zajedničkih obveznica, za što se aktivno zalažem i u Europskom parlamentu. Uz predviđen pad BDP-a više od sedam posto, sredstva Europskog stabilizacijskog fonda sigurno neće biti dovoljna bez solidarno raspoređenog tereta - zaključuje Picula.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 03:10