StoryEditor
sarajevo

PIC pozvao Dodika da prekine sa politikom nepriznavanja visokog predstavnika

Piše fena  /  22.09.2023., 20:23h

Veleposlanici zemalja-članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (UO PIC) ponovili su podršku mandatu visokog predstavnika Christiana Schmidta i Uredu visokog predstavnika (OHR) u nadzoru nad provedbom civilnih aspekata Općeg okvirnog sporazuma za mir (GFAP).

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira odlučno je odbacio sve pokušaje podrivanja legitimiteta OHR-a i visokog predstavnika i podsjeća na odluku od 27. svibnja 2021. godine o imenovanju Christiana Schmidta za visokog predstavnika.

U zajedničkoj izjavi podsjećaju da je 14. lipnja 2023. godine glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres u svom dopisu članici Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željki Cvijanović potvrdio da je Upravni odbor Vijeća za provedbu mira tijelo nadležno za imenovanje visokog predstavnika.

- Svaki pokušaj ograničavanja mogućnosti visokog predstavnika da izvršava svoj mandat prema Aneksu 10 GFAP-a na cijeloj teritoriji države predstavlja akt nepoštivanja GFAP-a. Visoki predstavnik nastavlja vršiti svoj mandat na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine - podsjećaju iz UO PIC-a.  

Pozvali su predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da odmah prekine sa svojom politikom nepriznavanja visokog predstavnika i nesuradnje s visokim predstavnikom, što je štetno po interese Republike Srpske.

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira je pozvao sve stranke u BiH da dosljedno rade na ostvarivanju europske perspektive države i da pritom ne štede truda na provedbi reformi koje su neophodne kako bi BiH napredovala na svom euroatlantskom putu, a ne da dižu nepotrebne tenzije.

- Ponovo potvrđujemo da je međunarodna zajednica u potpunosti posvećena i da zadržava potrebne instrumente za podržavanje GFAP-a, uključujući teritorijalni integritet BiH - poručuju iz UO PIC-a. 

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 11:59