StoryEditor

PEU: "Neka poruke sa Samita budu dodatni poticaj zemljama zapadnog Balkana"

Piše D  /  06.05.2020., 10:05h

Smatraju da susreti na najvišoj političkoj razini doprinose još boljem međusobnom razumijevanju između EU i partnera na Zapadnom Balkanu i treba ih nastaviti održavati redovno, a u skladu sa već utvrđenim opredjeljenjem EU. Posebno, predstavnici sa Zapadnog Balkana kao dijela Europe treba da budu uključeni u razgovore koji se u Europskoj uniji vode o budućnosti Europe.

-Cijenimo veoma važnom opredijeljenost EU da financijski i na druge načine podrži borbu protiv pandemije koronavirusa u zemljama Zapadnog Balkana. Solidarnost je jedan od temeljnih principa EU i veoma je važno da se ispoljava ne samo u odnosima unutar EU nego i prema državama koje su u procesu pridruživanja. Europska unija je vodeći ekonomski i trgovinski partner, kao i najveći donator razvojne pomoći zemljama Zapadnog Balkana - navode iz PEU BiH.

S tim u vezi, ističu i pozdravljaju opredjeljenje EU da značajnim finansijckim sredstvima podrži socio-ekonomske reforme i borbu sa svim posljedicama pandemije koronavirusa u državama na Zapadnom Balkanu.

Iako je na Samitu ponovljena “europska perspektiva”, iz PEU sa žaljenjem konstatuju da je izostala konkretna podrška proširenju EU i procesu pridruživanja s punopravnim članstvom kao konačnim ciljem kada se ispune svi uslovi. Ideja jedinstva je bila i pokretačka ideja uspostave Paneuropske unije kao garancija mira i stabilnosti na europskom kontinentu i Europska unija treba nastaviti taj put.

Neka poruke sa Samita o potrebi unapređenja regionalne suradnje i rješavanja otvorenih pitanja budu, kako smatraju iz PEU, dodatni poticaj da države Zapadnog Balkana rade na svoju i dobrobit svojih građana.

-Poruke sa Samita trebaju biti i dodatni snažan poticaj svim akterima u Bosni i Hercegovini da kroz dogovor rade na ispunjavanju definiranih uvjeta za napredak i boljitak naše države. U tom smislu, pozdravljamo angažman Delegacije EU u BiH i Predsjedništva Bosne i Hercegovine koje je nedavno donijelo odluku o pokretanju realizacije 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije i formiranje radne grupe o putu BiH ka EU. Pozivamo sve političke aktere u BiH da daju svoj doprinos u izradi akcionog plana za realizaciju ključnih prioriteta i na taj način prekinu stagnaciju koja traje već više od jedne godine - poručuju iz Paneuropske unije BiH.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 23:37