StoryEditor

Petrov: Bh. Hrvatima treba konkretna podrška Hrvatske, jer bez njih ne bismo ni imali državu

Piše D  /  12.12.2018., 11:12h

Predsjednik Mosta Božo Petrov danas je tijekom saborske rasprave o Deklaraciji o Hrvatima u BiH rekao kako mora podsjetiti Sabor kako Hrvatska postoji zahvaljujući Hrvatima u BiH. Bez Hrvata u BiH, rekao je, možete očekivati demografski slom i kolaps Hrvatske.

"Pozdravljam sve Hrvatice i Hrvate iz BiH. Drago mi je što napokon raspravljamo o problemima i položaju i značaju hrvatskog naroda u BiH. Na prijedlog Deklaracije koju smo dobili uputit ćemo amandmane. Oni mogu biti početak kraja politike u kojoj se ne štite prava Hrvata u BiH, početak kraja jednog nedefiniranog i štetnog odnosa prema Hrvatima u BiH. Ustav nas obvezuje na brigu o Hrvatima, o vlastitim državljanima u BiH. Ako mi nećemo stati u zaštitu temeljnih prava i sloboda, od koga to možemo očekivati", istaknuo je.

Nažalost, dodao je, neki očekuju da će to napraviti nelegitimni i protuustavni Komšić. Zadnjih godina, nažalost, moglo se, veli, čuti iz ovog doma kako se na Hrvate u BiH gleda kao na građane drugog reda.

"Moram podsjetiti kako RH postoji zahvaljujući Hrvatima u BiH. Bez Hrvata u BiH možete očekivati demografski slom i kolaps RH. Hrvatska nije vodila računa o strateškom, kvalitetnom, dugoročnom angažmanu", rekao je. 

Istaknuo je i kako Hrvatima u biH nije potrebna "načelna podrška".

"Načelnu podršku se ne može opipati i okusiti, od načelne podrške se ne živi.  Moj stav je da Deklaracija treba biti konkretna. Ne možete koristiti Deklaraciju kao team building za zastupnike ovdje. Ona treba biti konkretna, a ne topla nota podrške. Ako politike prema bh Hrvatima nisu konkretne, onda se ne razlikuju od politike Stjepana Mesića i njemu sličnih. Mi kao klub zastupnika uputit ćemo amandmane", naglasio je Petrov.

Prvi amandman se odnosi na komunikaciju s međunarodnim institucijama. 

"Ako Hrvatska izvještava međunarodne institucije poput Vijeća za implementaciju mira, to bi trebalo uputiti i drugim institucijama. Bez jasnog definiranja kad, tko i u kojem vremenu šalje,  toga me,a. Prvi korak zaštite Hrvata u BiH čija se prava krše pod pokroviteljstvom političkog Sarajeva i nekih institucija treba biti upoznavanje relevantnih institucija i javnosti s tim problemom", naveo je Petrov.

Drugi amandman, kako navodi, bilo di dopisno glasovanje u kojemu bi Hrvati iz BiH imali jednaka prava kao i ostali državljani.

"Tu je i pravna pomoć pripadnicima HVO-a. S tim amandmanom želimo pomoći Hrvatima u BiH s obzirom na to da se radi o ljudima koji su stvarali Hrvatsku. Pripadnici HVO-a su diskriminirani i selektivno pristupaju njihovom suđenju, za razliku od pripadnika Armije BiH. Valorizirati ulogu HVO-a u obrani Hrvatske i BiH. Diskriminacija hrvatskih studenata iz BiH je trenutno nepravedna i treba ih se prestati diskriminirati. Hrvatski studenti iz BiH su limitirani u dodjeli stipendija. Trebala bi postojati jedinstvena rang lista. Također, za djecu branitelja pripadnika HV-a se dobivaju dodatni bodovi dok za djecu pripadnika HVO-a to nije slučaj", rekao je Petrov.

I.C. / Dnevnik.ba

25. travanj 2024 18:21