StoryEditor

Petritsch rješenje pregovora između Beograda i Prištine vidi u Daytonskom modelu

Piše D  /  21.08.2018., 08:08h

Bivši specijalni zastupnik Europske unije za Kosovo i nekadašnji šef OHR-a u BiH, Wolfgang Petritsch vjeruje da bi naredni sastanak u Briselu Aleksandra Vučića i Hashima Tachija mogao biti ključan.

- Mogu da zamislim format nalik Dejtonskom sporazumu i zalažem se da se u to uključi i Rusija, kako bi se jednom za svagda raščistila postjugoslovenska situacija i kako bismo se fokusirali na vitalna politička i gospodarska pitanja i budućnost Europske unije - ocijenio je Petritsch.

On je za beogradski dnevni list ‘‘Danas‘‘ kazao da smatra kako će rujanski sastanak u Briselu predsjednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hashima Tachija, biti ključan i da se iskreno nada da će doći do postizanja sporazuma u skorije vrijeme, prenosi Dnevni avaz.

- Nisam u osobnom kontaktu s njima, ali sam čitao neke od njihovih izjava. Hajde da podržimo hrabre političke odluke u korist naroda kojih se to tiče - istaknuo je Petritsch.

Petritsch je dodao da poštuje mišljenje njemačke kancelarke Angele Merkel o nepromjenjivosti granica na Balkanu, ali imajući u vidu komplicirani dijalog između Beograda i Prištine, uvjeren je da treba pažljivije slušati političke donositelje odluka u tim dvjema prijestolnicama.

Kako ističe, poslije dogovora o rješenju konflikta Grčke i Makedonije o imenu, koji je trajao 26 godina, sada preostaje posljednji neriješeni povijesni konflikt između Srba i Albanaca, gdje se otvara šansa, smatra, možda posljednja u godinama koje dolaze.

Petritsch upozorava da zaista postoji opasnost od zamrznutog konflikta na Kosovu, navodeći kako bi to bilo u interesu pojedinih političkih aktera – i domaćih i međunarodnih – da nastave destabilizirati države u regiji.

- Hajde da učinimo sve da to spriječimo - kaže Petritsch, napominjući da postoji mogućnost da bi naredni saziv Europske komisije mogao izbjeći da riješi pitanje Kosova, jer prethodni saziv to nije učinio.

- Tajming za donošenje odluke jeste, dakle, od suštinske važnosti - naglašava Petritsch.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 12:51