Article_Top_970x250

Petrić nakon odluke SIP-a o popunjavanju Doma naroda: Koristili smo sve principe

tražili zajednički nazivnik

Petrić nakon odluke SIP-a o popunjavanju Doma naroda: Koristili smo sve principe

pro 18, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Branko Petrić

Središnje izborno povjerenstvo BiH na današnjoj sjednici usvojilo je prijedlog da se prilikom popune Doma naroda Federalnog parlamenta koristi popis iz 2013. godine i princip 1/1/1 koji podrazumijeva da će u Domu naroda Parlamenta FBiH biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svakog kantona ako budu izabrani. Taj princip je izravno u suprotnosti s presudom ustavnoga suda BiH u predmetu Ljubić.

Stvorili su se uvjeti za nesmetan izbor izaslanika i uspostavu vlasti nakon provedenih općih izbora. Mi smo to uradili i pored toga što ostaje sporno treba li to SIP raditi ili su trebalo to uraditi zakonodavci, ali sad je tako kako je, kazao je danas nakon sjednice SIP-a Branko Petrić, predsjednik SIP-a.

"Koristili smo sve principe da nađemo zajednički nazivnik, nije nam bilo lako. Problem pariteta smo pokušali djelomično prevazići. Radi se o nacionalnom zastupanju konstitutivnih naroda, ne postoji mehanizam kojim se to može popunit. Nismo uspjeli uključiti državljane FBiH koji su stanovnici Brčko distrikta, to ostaje ustavotvornicma i vlastima. Na snagu odluka stupa sutra i kantoni mogu krenuti s izborom izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH", kazao je Petrić i dodao:

"Ovo je opći akt, koji SIP donosi neposredno putem ovlasti i zakona".

Kazao je da ukoliko bude stranačkih miješanja, smatrat će se pritiskom na SIP.

"Ja sada ne bih posebno obrazlagao naša rješenja, mogli ste to čuti na sjednici od onih koji su izlagali. Eventualna dublja rješenja zašto je nešto tako a ne drukčije će biti dostavljena Ustavnom sudu. Ukoliko nešto stranke smatraju, to možete smatrati pritiskom na nas. Visoki predstavnik ima svoje ovlasti, a naša odluka mora biti propisana zakonom".

Petrić je još kazao da nema ništa protiv popisa iz 1991. godine, ali:

"Ne mogu to puno obrazlagati, to je tabela i proračun koji smo napravili. Ukoliko se radi po popisu iz 1991. godine onda SIP nema nadležnosti nad tim, nego ide u ruke zakonodavca. Prema popisu iz 2013. godine, SIP to može riješiti".

Dnevnik.ba