Article_Top_970x250

Petoro prvopričesnika u župi Drvar

na Mladi Uskrs

Petoro prvopričesnika u župi Drvar

tra 10, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Na drugu vazmenu nedjelju, Bijelu nedjelju ili Mladi Uskrs, koja se u Katoličkoj Crkvi slavi i kao Nedjelja Božanskog milosrđa, 8. travnja, u župi Sv. Josipa u Drvaru petoro djece primilo je prvu svetu pričest.

Euharistijsko slavlje održano je u bogoslužnom prostoru župe Sv. Josipa, a predvodio ga je drvarski župnik don Davor Klečina uz koncelebraciju župnog vikara iz Umaga u Istri, don Dejvisa Martinovića, rodom iz župe Borovica kod Vareša, koji je za tu prigodu došao u Drvar na prvu pričest svome nećaku, prenosi Katolički tjednik.

Liturgijsko slavlje svojim pjevanjem i sviranjem animirao je zbor djevojaka iz Livna i Drvara pod vodstvom sestre milosrdnice Dijane Andrić iz samostana u Livnu, koja je zaslužna i za dekoraciju oltarnog prostora.

Petoro prvopričesnika, u bijelim haljinama i sa svijećama u rukama, u procesiji je ušlo u crkvu, zajedno sa svećenicima i ministrantima, a potom su poimence predstavljeni okupljenoj župnoj zajednici i brojnim gostima koji su u Drvar stigli iz drugih krajeva Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Prvopričesnici su aktivno sudjelovali u misnom slavlju prigodnim pozdravom, čitanjem molitve vjernika i prinosom darova.

U prigodnoj homiliji, koja je bila koncipirana dijaloški s prvopričesnicima, župnik Klečina je podsjetio djecu da je sveta euharistija spomen na veličanstvena djela otkupljenja i  spasenja koja je Bog izveo po Isusovoj smrti i uskrsnuću, te da će oni od prve pričesti moći redovito aktivno sudjelovati u tom spomen-činu. Nadalje je usporedio prvopričesnike sa sjemenkama koje su u sebi pune života, ali da bi rasle i donijele plod potrebna im je plodna zemlja (obitelj), voda (Crkva) i sunce (Bog), te ih je potaknuo da uvijek ostanu vjerni svojim obiteljima, Crkvi i Bogu.

Obnovu svojih krsnih obećanja i ispovijest vjere prvopričesnici su izrekli s upaljenim svijećama, a pričešćeni su pod obje prilike.

Na kraju svete mise župnik je podijelio prvopričesnicima prigodne darove kao sjećanje na ovaj veliki dan i zahvalio roditeljima i školskoj vjeroučiteljici Jeleni Galić jer su pripremili djecu za ovaj dan.

Budući da je taj dan bio i Uskrs po julijanskom kalendaru, župnik je čestitao Uskrs pravoslavcima koji su kao rodbina i prijatelji prvopričesnika sudjelovali na misnom slavlju.

Dnevnik.na

Tagovi:

Article_Bottom_970x250