StoryEditor

Petnaest godina prosvjeduje sam: "Patnja ne zna što je Srbin, Hrvat, musliman"

Piše D  /  17.04.2021., 10:04h

Prije 15-ak godina Ramiz Berbić postao je aktivist koji traži promjene u društvu. I smatra da je ulica jedino mjesto za to.

“Sam sebe financiram. Moja mirovina je minimalna. I tu me je država zakinula. Ponizila da dobijem minimalnu mirovinu. Najmanje dva puta mjesečeno ukazujem na nedostatke društva ili neke pozitivne ličnosti. Pored toga pješačim na marševima mira. Pišem pjesme, obilazim izbjeglice i pomažem im. Jednostavno sam u funkciji naroda“, priča Berbić za N1.

A narod čudno gleda Ramiza dok sam prosvjeduje. Pored spomenika Ismeta Mujezinovića i Meše Selimovića. Za svaki prosvjed, Ramiz kupi sol i ispiše poruke na tuzlanskim pločnicima. Posebno je osljetiv na ratne zločine i civilne žrtve. Poručuje da se konačno mora shvatiti tko je žrtva, a tko zločinac. Ma iz kojeg naroda bio.

“To je moj plac. Često puta kažu: Zašto si sam? Nisam sam. Imam dva druga u pozadini. Ovo je mjesto značajno jer se sa njega šalju poruke. Imajući u vidu ratna događanja, mi se moramo svi naučiti da patnja ne zna što je Srbin, Hrvat, musliman. Patnja zna šta je bol. Ona je kod svih isti”, smatra Berbić.

Ramizu se nedavno priključila još jedna aktivistkinja. Osim osude ratnih zločina, nacionalizma i fašizma, traženja pravde, podsjećaju na nasilje nad ženama. Probleme migranata, ali i slabih. Odbačenih i obespravljenih građana. Podršku daje i LQBT populaciji. Za sve je dobio i nagradu “Totalno pozitivna ličnost godine 2020.“

“Moj glas je glas žrtve. Svi oni koji su glasali za mene, glasali su vidljivost žrtve. Ovim priznanjem ja sam dobio na težini kada predstavljam i štitim žrtvu. Da se moj glas dalje i bolje čuje”, navodi Ramiz Berbić.

Ovaj čovjek kaže da želi promijeniti svijest naroda s Balkana. Koji su davno zakoračili u tehnološku revoluciju s jedne strane. A s druge ostali sa razmišljanjima u dalekoj povijesti.

“Mene je ovo društvo uništilo u socijalnom, ekonomskom, psihičkom… U svakom pogledu. Dovelo me do siromaštva. Ja sada kao siromašni čovjek ukazujem na traženje ljubavi , tolerancije i pomirenja”, dodaje Berbić.

A traži i mir, pravdu, transparentnost, solidarnost. I dokle god sam to bude tražio, a drugi ga nijemo posmatrali, prolazili pored njega i obarali pogled, nije uspio naći.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 22:11